Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna om radonmätare och radonmätning. Radon är en osynlig och luktfri gas som kan vara farlig om radonhalten blir för hög inomhus. Därför är det viktigt att mäta radonhalten i hemmet eller på arbetsplatsen!

Vad är radon?

Radon är en radioaktiv gas som bildas naturligt när uran bryts ner i marken. Gasen kan tränga in i byggnader genom sprickor i grunden eller komma från byggmaterial som blåbetong. Radon är den näst vanligaste orsaken till lungcancer efter rökning.

Vad är radon

Varför behöver man mäta radon?

Eftersom radon varken syns eller luktar kan man inte upptäcka höga halter utan mätning. En radonmätning visar om radonhalten är förhöjd och om åtgärder behöver vidtas för att förbättra inomhusmiljön.

Hur mäter man radon?

Radon mäts oftast genom att placera ut små radonmätare (radondosor) i bostaden. De sitter på utvalda platser under en viss tid och skickas sedan till ett laboratorium för analys. Det finns även digitala radonmätare som visar halterna i realtid.

När är bästa tiden att mäta radon?

Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar att radonmätningar görs under eldningssäsongen, det vill säga mellan 1 oktober och 30 april. 

Hur lång tid måste man mäta?

För ett tillförlitligt resultat krävs en långtidsmätning som pågår i minst 60 dagar. Det går också att göra en korttidsmätning på cirka en vecka för en snabb indikation 

Var ska man placera radonmätarna?

För att få tillförlitlig avläsning av radonhalten är det viktigt att placera radonmätare på rätt sätt. I enplanshus och vanliga lägenheter rekommenderas minst två mätpunkter, exempelvis i sovrummet och i ett annat rum som vardagsrummet. I enrumslägenheter räcker en mätplats, men två detektorer bör användas i samma rum för att få ett säkert resultat. I flervåningshus med bostadsutrymmen ska mätningar göras på varje våning. Observera att mätningarna endast ska utföras i utrymmen där människor regelbundet vistas.

Vad är en säker radonhalt?

Enligt svenska riktlinjer bör radonhalten inomhus inte överstiga 200 becquerel per kubikmeter luft (Bq/m³). Om halten är högre än så, bör åtgärder vidtas för att minska radonhalten.

Radonhalt i hus

Vilka åtgärder kan man vidta om radonhalten är för hög?

Vanliga åtgärder kan vara att:

  • Täta 
  • Förbättra ventilationen
  • Installera radonsug 
  • Byta ut radonhaltigt byggmaterial

Det är viktigt att en expert hjälper till att utreda orsaken innan man bestämmer åtgärd. Att mäta radon är ett enkelt sätt att säkerställa en trygg och hälsosam inomhusmilj. Beställ radonmätning här!

 

 



Copyright - Radonmätning.se - ACATRAIN Radonmätning AB