RADONMÄTNINGAR
För att identifiera förhöjda radonhalter är det nödvändigt att genomföra radonmätningar. För att få ett tillförlitligt resultat och ett årsmedelvärde är det rekommenderat att utföra mätningen under eldningssäsongen, som sträcker sig från den 1 oktober till den 30 april. Mätningen ska pågå under minst två månader (60 dagar).
Den mest pålitliga metoden för att mäta radon är att använda spårfilmsdosor för långtidsmätning, vilket ger ett pålitligt årsmedelvärde. Korttidsmätningar kan ge en fingervisning och kan vara användbar i vissa situationer, till exempel vid husköp eller efter att åtgärder har genomförts.
Radonmätningar är enkla att göra
Cirka 325 000 bostäder i Sverige tros ha förhöjda halter av radon. Varje år drabbas omkring 500 personer i landet av lungcancer på grund av radonexponering. Därför är det viktigt att regelbundet genomföra radonmätningar. Det är särskilt viktigt att utföra radonmätning i följande situationer: Vid köp eller försäljning av en bostad, vid ändringar i ventilations- eller uppvärmningssystem, vid renoveringar eller tillbyggnad, vid nybyggnation eller om det har gått mer än 10 år sedan senaste mätningen gjordes. Och sist men inte minst om du misstänker att det finns radon. Mätning av radon i villa, flerbostadshus, på arbetsplatser och i skolor- förskolor är det enda tillförlitliga sättet att säkerställa en inomhusmiljö fri från radon. Mätningen av radonhalten är enkel att genomföra:
1. Beställ radondosor
2. Placera ut dosorna
3. Genomför mätningen
4. Skicka tillbaka dosorna
5. Få resultatet
Gränsvärde radon
I såväl bostäder som i allmänna lokaler gäller riktvärdet 200 Bq/m3 som årsmedelvärde för radonhalten. Mätningen av radonhalten uttrycks i enheten Becquerel (Bq/m3) per kubikmeter inomhusluft. Det är nödvändigt att vidta åtgärder om radonhalten överstiger referensnivån. Om det är fallet bör en utförlig utredning, kallad en radonbesiktning, utföras för att identifiera orsakerna till de förhöjda halterna. Målsättningen är att klargöra vilka saneringsåtgärder som krävs för att minska halten.
- I bostäder och lokaler för allmänna ändamål (offentliga byggnader) 200 Bq/m3
- Nya byggnader 200 Bq/m3
- Arbetsplatser ovan mark 200 Bq/m3
Vid en årlig arbetstid på 1800 timmar, motsvarande en vanlig heltidsanställning.
- Arbetsplatser i färdigställda och inredda bergrum och berganläggningar 400 Bq/m3
Vid en årlig arbetstid på 1800 timmar, motsvarande en vanlig heltidsanställning.
- Berg- och gruvarbete eller byggnadsarbete under mark 1300 Bq/m3
Gäller vid en årlig arbetstid på 1600 timmar.
- Gammastrålning nya byggnader 0,3 µSv/h
Gränsvärde där människor vistas mer än tillfälligt.
- Gammastrålning från byggnadsmaterial 1,0 mSv/år
Årlig exponering för personer som vistas i byggnaden.
- Dricksvatten 100 Bq/l tjänligt med anmärkning
1 000 Bq/l är otjänligt och ska inte drickas.
Radonmätningar villa
Radonmätningar flerbostadshus
Enligt miljöbalken åligger det fastighetsägaren att ta ansvar för att övervaka radonhalten i inomhusluften. Detta innebär att som fastighetsägare är man skyldig att mäta radonhalten och vidta eventuella åtgärder för att minska nivåerna om de överskrider 200 Bq/m3 i en bostad.
Vi erbjuder bostadsrättsföreningar, byggbolag och andra flerbostadshusägare både “Komplett service”, där vi tar hand om alla steg i hela processen och ett “Gör det själv-paket”. Läs mer om våra tjänster här.
Radonmätningar skolor- och förskolor
Radonmätningar på arbetsplatser
Kostnad radonmätningar
- Långtidsmätning hus/villa 280 kr
Per mätdosa (inklusive moms).
- Långtidsmätning skola/förskola 280 kr
Per mätdosa (inklusive moms)
- Långtidsmätning arbetsplatser 226 kr
Per mätdosa (exklusive moms).
- Långtidsmätning lägenhet Från 396 kr per lägenhet
Ett mätpaket innehåller 2 mätdosor.
- Korttidsmätning (minst 7 dygn) 340 kr
Per mätdosa (inklusive moms).
Därför är radonmätningar så viktiga
Det enda sättet att upptäcka radon är genom mätning. Långvarig exponering för radon ökar risken för lungcancer. Radon i inomhusluften är ansvarig för ungefär 400–500 fall av lungcancer årligen i Sverige och är den näst vanligaste orsaken till lungcancer i landet, efter rökning. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten finns det ungefär 325 000 bostäder i Sverige med radonhalter som överstiger referensnivån på 200 Bq/m³. Radonmätningar är den enda metoden för att säkerställa en inomhusmiljö fri från radon.
Om det finns förhöjda radonhalter är det viktigt att agera. Radon kan komma från olika källor. Det innebär att det är viktigt att identifiera ursprunget innan man vidtar åtgärder. Att genomföra radonsanering behöver inte vara kostsamt. Ibland kan enkla åtgärder som att förbättra ventilationen vara tillräckligt för att minska radonhalten. Ibland krävs det en kombination av flera åtgärder för att effektivt minska radonhalten.
Beroende på ursprunget av förhöjda radonnivåer finns olika metoder för sanering:
– Om radon kommer från byggmaterial krävs ökad luftomsättning genom att installera eller förbättra ventilationen.
– Vid radon från hushållsvatten måste vattnet luftas innan det används i bostaden.
– För radon från marken används radonsug, radonbrunn eller tätningar.
Efter en radonsanering är en uppföljande mätning, nödvändig för att säkerställa att radonhalterna har minskat och att saneringen har varit framgångsrik.
4 viktiga anledningar till varför du bör göra en radonmätning
- 1. Radon är en osynlig, luktfri och radioaktiv gas som kan orsaka lungcancer. Genom att mäta radonhalten i ditt hem kan du ta reda på om det finns en risk och vidta åtgärder om radonhalten är för hög.
- 2. Ett radonfritt boende är mer attraktivt för potentiella köpare. En radonmätning kan öka bostadens värde och underlätta en bostadsförsäljning.
- 3. Om du är orolig över radon kan en radonmätning ge dig ett tydligt svar.
- 4. Genom att ta reda på om du har radon i ditt hem och vidta åtgärder vid behov bidrar du till en hälsosammare miljö för dig och dina nära och kära.
Så påverkar radon hälsan
Radonmätning i Stockholm, Göteborg och Malmö
Vanliga frågor och svar om radonmätningar
Hur ofta ska man göra radonmätningar?
Det finns inget lagkrav på hur ofta en mätning ska göras. Radonmätningar bör göras om det har gått mer än tio år sedan den senaste mätning gjordes. Om det gjorts renoveringar eller ombyggnation. Vid köp- eller försäljning av bostad. Vid byte av ventilations- eller värmesystem. Vid husbygge. Om du misstänker att det finns radon.
Hur mycket kostar en radonmätning?
Kan man mäta radon själv?
Varför ska man inte mäta radon på sommaren?
Radonmätning bör utföras under eldningssäsongen, från oktober till och med april, när huset behöver värmas upp och dörrar och fönster är mer stängda. Under sommaren blir inte mätningen tillförlitlig.