ACKREDITERAD RADONMÄTNING
GÖR-DET-SJÄLV-GUIDE
KALKYLATOR OCH CHECKLISTA
RADONMÄTNING FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR OCH FLERBOSTADSHUS VÄSTERÅS
Radonmätning.se erbjuder ackrediterad radonmätning för bostadsrättsföreningar och flerbostadshus i Västerås. Det är både enkelt och kostnadseffektivt att göra det själv! Genom att följa vår steg-för-steg-guide, kan du utföra radonmätningen enligt Strålsäkerhetsmyndighetens ”Metodbeskrivning (SSM 2013) – Mätning av radon i bostäder”. Viktigt! Västerås kommun har tillsynsansvar. Det innebär att när radonmätningen är klar måste resultatet rapporteras till Västerås kommun.
Radonmätning Västerås
GÖR-DET-SJÄLV-GUIDE
Viktigt för att uppfylla myndighetens krav
- Korrekt beräkning av antalet lägenheter som ska mätas
- Uppnå ett årsmedelvärde för samtliga utvalda lägenheter
- Se till att samtliga årsmedelvärden är lägre än det nationella riktvärdet och gränsvärdet på 200 Bq/m3.
Beräkning av antal lägenheter som ska mätas
- Varje huskropp måste beräknas separat
- Samtliga lägenheter som är i direkt kontakt med marken (markkontakt) ska genomgå en mätning. Med markkontakt menas lägenheter som inte har källare eller annat ventilerat utrymme under (t.ex. garage), utan ligger direkt på mark eller har markkontakt genom väggen (t.ex. suterränghus). Även kryp- och torpargrund räknas som lägenheter med markkontakt.
- Minst 20% av alla lägenheter i de övre våningsplanen ska mätas. Vi rekommenderar att så mycket som 30% mäts (eftersom mätdosor ibland städas bort).
- Minst en lägenhet per våningsplan ska mätas. Undvik bostäder som ligger ovanpå varandra.
- Lägenheter som angränsar till hiss- eller ventilationsschakt (eller andra vertikala utrymmen som löper genom fastigheten) är bra att mäta i, eftersom markradon kan tränga upp genom sådana utrymmen.
- Lägenheter där man misstänker att byggnadsmaterial som blåbetong, kan öka radonhalten.
För att beräkna årsmedelvärde krävs följande
- Varje lägenhet ska mätas med minst två spårfilmsdosor från ett SWEDAC ackrediterat laboratorium. Dessa kan enkelt beställas från vår webshop.
- Mätningen ska göras under eldningssäsongen (1 oktober till 30 april). Placera ut dosorna senast i slutet av februari. Avsluta radonmätningen senast den 30 april.
- Mätningen måste pågå under minst 60 dagar.
- Vid beräkning av årsmedelvärde tas endast mätresultat från boutrymmen med.
- Mätinstruktionerna måste följas.
- Analysen måste göras av ett SWEDAC ackrediterat laboratorium.
Nationella rikt- och gränsvärdet på 200 Bq/m3
Om radonhalten överskrider 200 Bq/m3 innebär det en hälsofara för de boende. Även om det bara är en lägenhet som ligger över gränsvärdet behöver problemet åtgärdas. Information om åtgärder finns längre ner under Steg 5.
Radonmätning Västerås
GÖR-DET-SJÄLV-GUIDE
Hur många huskroppar har vi?
En fastighet kan bestå av olika huskroppar, t.ex. om den är byggd på olika bottenplator, det inte finns en sammahängande källare eller genomgående brandväggar/dörrer avgrensa huskroppar från varandra.
Kalkylator för flerbostadshus
Antal lägenheter per huskropp
Antal lägenheter med direkt markkontakt*
Antal våningsplan med lägenheter
Antal lägenheter som ska mätas
Varav lägenheter med markkontakt
* Med direkt markkontakt menas bostäder utan underliggande källare eller annat ventilerat utrymme (garage, lokal). OBS: Kryp- och torpargrund anses som markkontakt. Bostäder kan ha markkontakt genom väggen (suterränghus).
Alla lägenheter med direkt markkontakt måste mätas.
Radonmätning.se rekommenderar:
Dessutom bör 30% av övriga lägenheter mätas för att med säkerhet se till att analys av radonhalten genomförs på minst 20% av lägenheterna.
Vår kalkylator räknar på 30% då vi av erfarenhet vet att dosor ofta städas bort vilket kan leda till att mätningen i sin helhet för bostadsrättsföreningen inte blir godkänd av kommunen.
När ni har fastställt antalet lägenheter som ska mätas, är det dags att beställa. Varje lägenhet kräver ett mätpaket som ni enkelt kan köpa från vår onlinebutik. När ni beställer mätdosorna från oss, får ni följande:
> RABATTERADE PRISER (se nedan)
> Riktigt bra service
> I alla mätpaket ingår 2 spårfilmsdosor, instruktioner och analys av ett ackrediterat laboratorium
> Med beställningsbekräftelsen kommer dessutom en länk för att ladda ner alla våra viktiga mallar:
> Allmän information om radonmätning i föreningen (för anslagstavlan)
> Radonmätning i din lägenhet (information till boende i utvalda lägenheter)
> Gör-det-själv-guide
> Checklista
> Mätinstruktioner
Mängdrabatt
- Antal mätpaket
- 11 – 25 st
- 26 – 99 st
- från 100
- Pris inkl. moms
- 470,25 kr
- 445,50 kr
- 396,00 kr
- Rabatt i %
- 5 %
- 10 %
- 20 %
Mängdrabatt dras av automatisk i varukorgen.
När dosorna har levererats ska de placeras ut i de utvalda lägenheterna enligt de medföljande instruktioner.
Viktig information innan du börjar
- Kom ihåg att placera dosorna senast i slutet av februari för att hinna få ett årsmedelvärde.
- Tänk på att klart och tydligt informera de boende i de utvalda lägenheterna när och hur mätningen kommer att ske. Det är även bra att sprida informationen till samtliga boende via hemsidan och på de gemensamma anslagstavlorna. Ni kan använda er av våra färdiga mallar “Information om radonmätning i föreningen” och “Radonmätning i din lägenhet”.
- För att underlätta radonmätningen är det bra om en person tar ansvar för hela processen. Det vill säga informera de boende, placera ut dosorna, hämta dosorna och rapportera resultatet till Västerås kommun. Vår “gör-det-själv-guide” är anpassad till att styrelsen (eller liknande) i bostadsrättsföreningen tar ansvar för radonmätningen.Vi rekommenderar inte att lämna över ansvaret för mätningen till de boende. Risken är större att mätningen blir fel, att man inte uppfyller myndighetens krav och att mätningen måste göras om.
- Minst två bostadsrum per lägenhet ska mätas, till exempel sovrum och vardagsrum. Även enrumslägenheter ska mätas med två dosor. Har lägenheten flera våningar ska en dosa placeras på varje plan.
- Ventilationsdonen i lägenheterna måste vara öppna under hela mättiden. En vanlig orsak till för höga halter av radon är stängda ventiler.
- Radonmätningen börjar när ni öppnar den gastäta påsen som spårfilmsdosorna ligger i, öppna därför inte påsarna i förväg. Själva dosorna får inte öppnas.
- Det viktigaste i detta steg är att notera vilka dosor som är placerade var (lägenhetsnummer, typ av rum, våning). Varje dosa är märkt med ett unikt nummer.
- Start- och stoppdatum av mätningen måste dokumenteras och är viktig för beräkning av radonhalten. Datumen ska noteras per lägenhet, inte gemensamt. Det kan vara så att några dosor placeras ut någon dag senare och att alla inte samlas in samtidigt.
Radonmätning Västerås - rapportera mätuppgifter
Det finns två alternativ att rapportera mätuppgifter till det ackrediterade laboratoriet:
Rapportera via webben.
1. Rapportera med hjälp av en Excel-fil.
2. Mer information om rapporteringssätten finns på instruktionen som följer med dosorna.
Vi rekommenderar större bostadsrättsföreningar att använda sig av Excel-filen då det är många lägenheter att hålla koll på. Den ger en tydlig översikt och är lätt att använda. Ni kan ladda ner Excel-filen här.
Placering av spårfilmdosor i rummet
- Hängande mitt i rummet (det är det bästa stället).
- Liggande på ett bord eller hylla.
- OBS! Inte på golvet.
- Minst 25 cm från vägg.
- Undvik starka luftströmmar och stark värme.
- Minst 1,5 m från fönster, ytterdörr, tilluftsdon, element, mm.
- Minst 0,5 m från frånluftsdon.
- OBS! Inte i våtutrymme.
- OBS! Oåtkomligt för småbarn.
Viktig information innan radonmätningen avslutas
- Kom ihåg att avsluta radonmätningen senast den 30 april.
- Tänk på att tydligt informera alla boende när mätningen ska avslutas.
- Dosorna ska omedelbart skickas tillbaka till det ackrediterade laboratoriumet:
EUROFINS Radon Testing Sweden
AB Gammelstadsvägen 5F
972 41 LULEÅ - Det är viktigt att dosorna inte ligger någonstans efter insamling, eftersom de fortsätter att mäta radonhalten och resultatet blir då felaktigt.
- Notera avslutningsdatumet.
- Får ni inte in alla dosor samtidigt, skickar ni in de ni har och skickar sedan in de andra allt eftersom. Då avslutningsdatumen blir olika är det viktigt att det noteras per lägenhet. Start- och avslutningsdatum används för att räkna ut radonhalten, därför är det viktig att vara noggrann med det.
- Rapportera mätuppgifterna till det ackrediterade laboratoriet via: Webben eller med hjälp av Excel-filen. Mer information finns på instruktionen som kom med dosorna. Ni kan ladda ner Excel-filen här.
Kontrollera resultatet
- Resultatet levereras inom en och en halv vecka via e-post.
- Gå igenom rapporten.
- Om samtliga mätningar är rätt genomförda, om en tillräcklig andel av lägenheterna har mätts och om samtliga lägenheter uppfyller kravet på ett årsmedelvärde under 200 Bq/m3, kan ni gå vidare och rapportera resultaten till Västerås kommun. Mer information om detta finns i Steg 6.
Radonhalter över 200 Bq/m3 behöver åtgärdas
- Skulle någon lägenhet ha för höga halter så krävs det en radonutredning med åtgärdsförslag. Även om förhöjda halter uppmätts i bara en lägenhet behöver ni göra åtgärder.
- Ta in hjälp från ett radonkonsultföretag. Tänk på att ta in olika offerter. Det är viktigt att åtgärdsföretag ger garantier på att åtgärderna som vidtas kommer att ge ett årsmedelvärde under 200 Bq/m3 samt genomför en kontrollmätning (kan vara en elektronisk mätning).
- För att genomföra effektiva åtgärder behöver man veta exakt var radonet kommer ifrån. En konsult som är utbildad och specialiserad inom radon kan med specialinstrument hitta var radonet kommer ifrån. Bara med en riktig undersökning, en så kallad radonutredning, kan man få rätt åtgärdsförslag.
- Radonet kan komma från marken, byggnadsmaterialet och hushållsvattnet.
- Svensk Radonförening har en lista på sin hemsida över radonkonsulter som har gått Strålsäkerhetsmyndighetens utbildning om radonåtgärder.
Kontrollmätning efter åtgärder
- Utöver kontrollmätningen som åtgärdsföretaget gör, måste även bostadsrättsföreningen göra en egen kontrollmätning i ett antal bostäder.
- Följande lägenheter ska mätas i er kontrollmätning:
– Alla problemlägenheter.
– Angränsande lägenheter (vägg i vägg) till problemlägenheten på samma våningsplan och i samma port. Se bilden nedan.
– Lägenheterna högst upp och längst ner i förhållande till problemlägenheten. Se bilden nedan. - Ingick någon av lägenheterna som ska kontrollmätas i den första radonmätningen och redan har fått ett godkänt årsmedelvärde behöver den inte mätas igen.
Avslutningsvis rapporteras resultatet av radonmätningen till Västerås kommun. På kommunens hemsida finns ofta information och en beskrivning på hur ni ska gå tillväga för att rapportera resultatet. Om inte, kontakta kommunen.
Nu är ni färdiga – bra jobbat!
Radonmätning Västerås
Vi erbjuder kostnadseffektiv, trygg och ackrediterad radonmätning i Västerås för bostadsrättsföreningar, arbetsplatser, skolor, förskolor och privatpersoner. Behöver du hjälp? Som bostadsrättsförening eller flerbostadshusägare kanske inte tiden räcker till. Här kan vi bistå med hjälp! Vi erbjuder bostadsrättsföreningar och flerfamiljshusen en komplett helhetslösning där vi genomför alla steg i processen.
Vi erbjuder också radonbesiktning (tar cirka en timme) och radonutredning (mer omfattande och tidskrävande) där vi ser över huskonstruktionen, mäter gammastrålning, söker läckor och bedömer ventilationen. När vi har fått en klar bild får du veta vilka saneringsåtgärder som krävs för att komma åt problemet. När det väl har konstaterats att det finns radon behövs en radonsanering. Vi kan hjälpa dig att ta fram en långsiktig lösning som är säker. För beställning av mätdosor för lägenheter i flerbostadshus och bostadsrättsföreningar BRF på andra orter i Sverige var snäll och läs här.
Radonmätning Västerås: Fakta och information
Enligt miljöbalken 26 kapitel 19 paragraf åligger det fastighetsägare att regelbundet planera och övervaka sina fastigheter för att förhindra eller minimera risker som kan påverka människors hälsa negativt. Detta inkluderar att genomföra radonmätningar i enlighet med Strålsäkerhetsmyndighetens riktlinjer samt vidta åtgärder om radonhalterna i en bostad överskrider det nationella referensvärdet på 200 Bq/m3 (becquerel per kubikmeter).
För att uppnå ett årsmedelvärde är det nödvändigt att utföra en mätning som pågår under minst två månader under eldningssäsongen som är mellan den 1 oktober och den 30 april.
Samtliga årsmedelvärden måste vara under det nationella riktvärdet och gränsvärdet på 200 Bq/m3.
Överstigande radonhalter, det vill säga värden som är högre än de nationella riktvärdena och gränsvärdet på 200 Bq/m3, utgör en potentiell risk för de boende. Även om det enbart är en lägenhet som överskrider 200 Bq/m3 krävs det alltid att åtgärder vidtas.