RADON I HUS
Det enda sättet att upptäcka radon är att mäta. Riktvärdet för radon i hus och allmänna lokaler är 200 Bq/m3. Långvarig exponering av höga radonhalter ökar risken för att drabbas av lungcancer. I Sverige är radon den näst vanligaste orsaken till lungcancer efter rökning och orsakar cirka 500 lungcancerfall varje år.
Radonmätning är det enda sättet att garantera en radonsäker boendemiljö. Vi hjälper dig att mäta radon säkert och kostnadseffektivt. Med mätdosor från ett SWEDAC ackrediterat laboratorium kan du enkelt göra en radonmätning själv och säkra ett tillförlitligt årsmedelvärde.
Radon i hus och bostäder
Radon i våra bostäder kan komma från marken, vissa byggmaterial (som blå betong) och från hushållsvattnet. Den främsta källan till radon i våra bostäder är markradon. Eftersom radon är en gas kan den väldigt enkelt tränga in i hus genom sprickor i grunden, väggar och golv. Radonet åker in i huset/bostaden med jordluft som sugs in genom olika otätheter i grundkonstruktionen. Blåbetong tillverkades mellan 1929 och 1975. Detta material hade en omfattande användning inom byggnation, inklusive i miljonprogrammet samt i en- och flerfamiljshus. Blåbetong innehåller radium som bildar radon när det sönderfaller. För närvarande finns omkring 325 000 bostäder i Sverige som innehåller materialet. Majoriteten av dessa byggnader återfinns i områden som Stockholm, Mälardalen, Göteborg, Västerås, Borås och Jönköping. Radon i hushållsvattnet är främst ett problem om man har egenborrad brunn. Om vattenkällan är förorenad med radon kan detta leda till ökade radonhalter inomhus när man exempelvis duschar, diskar och spolar vatten.
Sverige ligger på ett område med mycket uran i berggrunden, vilket gör att radonhalten i inomhusluften på en del ställen generellt är högre än i många andra länder. Byggnader med källare tenderar att ha högre radonhalt än hus byggt med platta på mark.
Radonmätning
Det enda sättet att veta om du har radon i ditt hus är att mäta radonhalten. Du kan göra detta genom att beställa en radonmätning. Om du behöver få svar snabbt inom en begränsad tidsram, är det möjligt att genomföra en korttidsmätning. En korttidsmätning är endast rådgivande men ett bra alternativ i specifika situationer, såsom vid husköp eller efter genomförd åtgärd. Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar att en ny radonmätning genomförs om det har gått över ett decennium sedan den senaste mätningen, eller om några renoveringar eller ombyggnationer har ägt rum som kan ha påverkat radonhalten i inomhusluften. Följande situationer kräver en radonmätning:
– Om det har gått mer än tio år sedan den senaste mätning gjordes
– Om det gjorts renoveringar eller ombyggnation
– Vid köp- eller försäljning av bostad
– Vid byte av ventilations- eller värmesystem
– Vid husbygge
– Om du misstänker att det finns radon
Långtidsmätning
Korttidsmätning
En korttidsmätning är passande när tiden för en långtidsmätning inte finns, exempelvis vid husköp eller efter utförda åtgärder. En korttidsmätning genomförs på samma sätt som en långtidsmätning och ska pågå minst 7 dygn, helst 10 dygn.
Obs! Resultatet är endast rådgivande och bör endast göras när tiden inte räcker till en långtidsmätning.
Radonhalt i hus
- I bostäder och lokaler för allmänna ändamål (offentliga byggnader) 200 Bq/m3
- Nya byggnader 200 Bq/m3
- Arbetsplatser ovan mark 200 Bq/m3
Vid en årlig arbetstid på 1800 timmar, motsvarande en vanlig heltidsanställning.
- Arbetsplatser i färdigställda och inredda bergrum och berganläggningar 400 Bq/m3
Vid en årlig arbetstid på 1800 timmar, motsvarande en vanlig heltidsanställning.
- Berg- och gruvarbete eller byggnadsarbete under mark 1300 Bq/m3
Gäller vid en årlig arbetstid på 1600 timmar.
- Gammastrålning nya byggnader 0,3 µSv/h
Gränsvärde där människor vistas mer än tillfälligt.
- Gammastrålning från byggnadsmaterial 1,0 mSv/år
Årlig exponering för personer som vistas i byggnaden.
- Dricksvatten 100 Bq/l tjänligt med anmärkning
1 000 Bq/l är otjänligt och ska inte drickas.
Åtgärder - radon i hus
Radon i hus - kan man få bidrag för radonsanering?
Är det farligt att bo i hus med radon?
Det här ska du tänka på vid köp av hus med radon
Hur vanligt är radon i svenska hus?
Radon är ett vanligt förekommande problem i svenska hus och radonhalterna kan variera kraftigt. Folkhälsomyndigheten uppskattar att det finns circa 325 000 svenska hem med radonhalter över riktvärdet 200 Bq/m3. Det innebär att stor del av den svenska befolkningen bor i miljöer med förhöjda radonhalter. Strålsäkerhetsmyndigheten har tagit fram metodbeskrivningar för hur radonmätningar i bostäder och på arbetsplatser ska göras. Risken för lungcancer ökar med exponeringstiden och radonhalten och för personer som röker. För att veta hur hög radonhalt du har i ditt hus behöver du göra en radonmätning. Radon är ett vanligt problem i svenska hus, men det är viktigt att komma ihåg att det går att åtgärda. Genom att mäta radonhalten regelbundet och vidta nödvändiga åtgärder kan du minska risken för hälsoproblem orsakade av radon.
Är barn mer känsliga för radon än vuxna?
Radon i hus med källare
Källare är mer benägna att ha högre radonhalter än andra våningar i huset, av följande skäl. Källare ligger ofta nära marken, där radonhalten är som högst. Källare har ofta fler otätheter än andra våningar, till exempel runt golvbrunnar, rörgenomgångar och källargrunder. Källare har ofta sämre ventilation än andra våningar, vilket kan förvärra problemet med radon. Om du har en källare är det därför extra viktigt att mäta radonhalten och vidta åtgärder om den är för hög.
Åtgärder för att sänka radonhalten i källare kan vara att täta otätheter i grunden. En radonsug kan också installeras för att suga ut radonhaltig luft från marken under huset. Att förbättra ventilationen i källaren kan också bidra till att sänka radonhalten. Om du har blåbetong i din källare kan det vara en bra idé att mäta radonhalten i byggnadsmaterialet också. Det är viktigt att inte använda källaren som bostadsutrymme om radonhalten är för hög. Genom att vidta åtgärder för att sänka radonhalten i din källare, kan du skydda dig och din familj från riskerna med radon. Det enda sättet att upptäcka radon är genom att göra en radonmätning.
Radon i hushållsvatten
När det gäller hushållsvatten är det främst vatten från egna brunnar som kan ha förhöjda halter av radon. Den största risken med radon i vattnet är att det avges till inomhusluften när vattnet används. Detta sker exempelvis när man duschar, tvättar och diskar. Höga halter av radon i inomhusluften kan öka risken för lungcancer. Det enda sättet att säkert veta om ditt vatten innehåller radon är att göra en mätning. Det finns inga tydliga tecken på att vattnet innehåller radon, förutom genom en mätning. Om du har en brunn och bor i ett område med förhöjda radonhalter kan det vara en bra idé att mäta.
Radon i vattnet kan vara ett problem, särskilt om det leder till höga halter i inomhusluften. Om du har en egen brunn är det viktigt att vara medveten om riskerna och vidta lämpliga åtgärder. De vanligaste knepen för att bli av med radon i vattnet är att lufta det eller att använda ett kolfilter.
Viktiga fakta om radon i hus
- Radon är den näst vanligaste orsaken till lungcancer efter rökning i Sverige.
- Radon orsakar omkring 500 lungcancerfall varje år.
- Det enda sättet att veta om du har radon i ditt hus är genom att göra en radonmätning.
- Gör en långtidsmätning för ett tillförlitligt resultat. Den ger dig ett årsmedelvärde och ska utföras under eldningssäsongen (1 oktober - 30 april) i minst två månader.
- Riktvärdet för radon i inomhusluften är 200 Bq/m3. Om radonhalten i ditt hus överstiger detta värde behöver du vidta åtgärder för att sänka den.
Hur radon kommer in i hus
Radon kan tränga in i hus, genom sprickor i grunden, golvet och väggarna. Radonhalten kan variera beroende på var huset ligger och vilka byggnadsmaterial som används. Långvarig exponering av förhöjda radonhalter kan öka risken för lungcancer. Radon är den näst vanligaste orsaken till lungcancer efter rökning. Strålsäkerhetsmyndigheten uppskattar att radon orsakar omkring 500 fall av lungcancer varje år. En radonmätning är det enda sättet att ta reda på om ditt hem har farligt höga radonhalter.
Radon bildas när uran bryts ner i jorden och kan tränga upp i huset genom sprickor och andra otätheter i grunden. Vissa äldre byggnadsmaterial, som blåbetong, kan också avge radon. Dålig ventilation kan göra att radonhalterna inomhus stiger. Därför är det viktigt att ha bra ventilation. Bättre ventilation i utrymmen som källare där radon kan samlas kan minska halterna. Att täta sprickor och hål i husets grund kan också förhindra att radon tränger in. I vissa fall kan det vara nödvändigt att installera en radonsug som ventilerar ut radon från byggnaden.
Mer information om radon
Radon är en osynlig och luktfri radioaktiv gas som naturligt bildas när radium sönderfaller. Radon har en halveringstid på 3,8 dagar. När gasen sönderfaller bildas radondöttrar som är radioaktiva isotoper. Radondöttrarna är farliga eftersom de kan fastna på partiklar i luften och fastna i lungorna när de andas in. Radon förekommer naturligt i marken över hela Sverige, samt i vissa byggmaterial som blåbetong och i hushållsvatten från främst egenborrade brunnar. Den största källan till radon i inomhus är marken under och runt byggnader.
Den största hälsorisken med radon är lungcancer. Strålsäkerhetsmyndigheten uppskattar att cirka 500 fall per år, orsakas av radon. Risken att utveckla lungcancer beror på radonhalten, exponeringstiden och individuella faktorer. De flesta som utvecklar lungcancer på grund av radonexponering är rökare, eftersom kombinationen av radon och rökning ökar kraftigt. För att ha en säker inomhusmiljö bör radonhalten i bostäder, skolor och offentliga byggnader därför inte överstiga 200 Bq/m³. Risken för skador på grund av radonexponering är proportionell, vilket innebär att en radonhalt på 400 Bq/m³ betraktas som dubbelt så farlig som 200 Bq/m³.
Det enda sättet att upptäcka radon är radonmätning, vilken bör göras under eldningssäsongen (1 oktober – 30 april) för att få ett årsmedelvärde. Det finns två typer av mätningar: korttidsmätningar (minst 7 dagar) och långtidsmätningar (minst 2 månader). Långtidsmätningar ger mer tillförlitliga resultat. Strålsäkerhetsmyndigheten har satt gränsvärden för radonhalten i inomhusluft till 200 Bq/m^3 och i dricksvatten är gränsen 100 Bq/l för tjänligt med anmärkning och 1 000 Bq/l för otjänligt.
Fastighetsägare är ansvariga för att mäta radonhalten och vid behov vidta åtgärder för att minska den. Mätningen bör ske under eldningssäsongen och ska pågå minst två månader för att få ett årsmedelvärde. Arbetsgivare har ansvar för att mäta radonhalten på arbetsplatser. Om årsmedelvärdet överstiger 200 Bq/m^3 måste åtgärder vidtas. Radonhalten i skolor och förskolor får inte överstiga 200 Bq/m^3. Fastighetsägaren är ansvarig för att mäta och vid behov åtgärda förhöjda radonhalter.
Om din radonmätning visar förhöjda nivåer, bör du i nästa steg utföra en radonbesiktning på plats. Syftet med besiktningen är att identifiera källorna till radon och ge dig förslag på åtgärder som kan lösa problemen. Om radonhalterna är för höga kan åtgärder som ökad ventilation, tätning av otätheter och användning av radonsug vidtas. Radon i hushållsvatten kan avlägsnas genom luftning av vattnet innan det når bostaden eller byggnaden. Kostnaden för en radonsanering kan variera. Det beror både på husets specifika förutsättningar och på vilka åtgärder som krävs. Vissa åtgärder är mer kostsamma än andra.
För att skydda sig mot radon är det viktigt att regelbundet mäta radonhalten i bostäder och på arbetsplatser, samt vidta åtgärder om halterna överstiger de fastställda gränsvärdena.
Viktiga fakta om radon
Vad är radon?
- Radon är en osynlig och luktfri gas som bildas naturligt i berggrunden.
- Gasen kan sippra in i hus genom grunden, väggar och golv.
- Radon sönderfaller och bildar radioaktiva radondöttrar som fastnar på damm och kan andas in i lungorna.
Hälsorisker
- Långvarig exponering för radon är den näst vanligaste orsaken till lungcancer efter rökning
- Strålsäkerhetsmyndigheten uppskattar att radon i bostäder orsakar omkring 500 lungcancerfall per år i Sverige.
- Risken ökar med radonhalten och för personer som röker.
Mätning och åtgärder
- Det enda sättet att upptäcka radon är att mäta.
- Radonhalten bör mätas under minst två månader mellan 1 oktober och 30 april (långtidsmätning).
- Om radonhalten är för hög, kan man vidta åtgärder för att sänka den. Vanliga åtgärder är att förbättra ventilationen, installera radonsug och täta.
Vanliga frågor och svar - radon i hus
Hur vet man att huset har radon?
Vad kostar en radonmätning?
En långtidsmätning för hus/villa kostar 280 kronor 2023.
Priset är per mätdosa (inklusive moms). Hur många mätdosor man behöver varierar.
Hur blir man av med radon?
Hur vet man om huset har blåbetong?
Det enda sättet är att mäta. Genom att exempelvis mäta gammastrålningen kan man ta reda på om huset är byggt av blåbetong. Strålningen mäts med hjälp av en gammamätare som hålls mot väggen.
Radonmätning i Stockholm, Göteborg och Malmö
Vi erbjuder kostnadseffektiv, trygg och ackrediterad radonmätning i Stockholm, Göteborg och Malmö. Vi erbjuder också radonbesiktning (tar cirka en timme) och radonutredning (mer omfattande och tidskrävande) där vi ser över huskonstruktionen, mäter gammastrålning, söker läckor och bedömer ventilationen. När vi har fått en klar bild får du veta vilka saneringsåtgärder som krävs för att komma åt problemet. Vi hjälper dig med en långsiktig lösning som är säker.
Gör din radonmätning själv, det är enkelt! Eller få hjälp av oss med mer avancerade mätningar, till exempel med rådgivande mätning vid husförsäljning eller läcksökning i problemvillor, etc.