För att ta reda på om radonhalt i ditt hus är för hög måste du göra en radonmätning. Det finns olika typer av mätningar, men en långtidsmätning över minst två månader under eldningssäsongen ger ett tillförlitligt resultat. Mätningen görs enkelt genom att man placerar ut radondosor i bostaden.

Radon är en radioaktiv gas som bildas naturligt när uran i marken sönderfaller. Gasen är luktfri, smaklös och färglös, vilket gör den svår att upptäcka utan mätning. Hög radonhalt över lång tid ökar risken för lungcancer, även för icke-rökare. Radon är den vanligaste orsaken till lungcancer bland rökare och den näst vanligaste orsaken totalt sett.

Radonhalt i hus och på arbetsplatser

För att skydda oss mot radon har myndigheterna satt gränsvärden för hur mycket radon som får finnas i våra hem och på våra arbetsplatser.

Hemmet: I våra hem gäller en gräns på 200 becquerel per kubikmeter luft (Bq/m³). Det betyder att om du mäter radonhalten i ditt hem och den är högre än 200 Bq/m³, bör du vidta åtgärder för att sänka den.
Arbetsplatser: På arbetsplatser kan gränsvärdena variera lite beroende på hur mycket tid man spenderar där och vilken typ av arbete man utför (ovan och under jord). Men generellt sett är målet att hålla radonhalten så låg som möjligt.

Om mätningen visar att du har för höga radonhalter i ditt hem, finns det flera saker du kan göra för att sänka halterna. Det kan handla om att förbättra ventilationen, täta eller installera en radonsug.

Utöver radon finns det också något som kallas gammastrålning. Den kan komma från byggnadsmaterial som blåbetong. Även för gammastrålning finns det gränsvärden satta för att skydda oss.

Genom att känna till gränsvärdena och vidta åtgärder när det behövs kan vi skapa en hälsosammare inomhusmiljö för oss själva och våra familjer. Att mäta radonhalten i sitt hus är en enkel och viktig åtgärd. Genom att upptäcka förhöjda radonhalter i tid kan man vidta åtgärder för att sänka den och minska risken för lungcancer.

Radonmätning

För att få ett bra mått på radonhalten i ditt hem bör du mäta under vintern, mellan 1 oktober och 30 april. Det är då radonhalten oftast är som högst. En mätning som pågår i minst två månader ger dig ett bra och tillförlitligt årsmedelvärde. Vi kan hjälpa dig med radonmätningar, oavsett om det gäller ditt hem, arbetsplats eller flerbostadshus. Vi erbjuder både långtids- och korttidsmätningar. Beställ radonmätning här!

Copyright - Radonmätning.se - ACATRAIN Radonmätning AB