VENTILATION OCH RADON
- En radonmätning är A och O. Det är enda sättet att få reda på om du har ett radonproblem.
- Varifrån kommer radonet? Genom att undersöka huset kan vi ta reda på det.
- Rätt åtgärd för rätt problem! Det finns många olika sätt att sänka radonhalten, men vilken metod som är bäst beror på var radonet kommer ifrån.
- Ventilation är viktigt, men måste göras rätt. Förbättrad ventilation kan både hjälpa och stjälpa, beroende på hur det görs.
- Kontrollmätning efteråt. För att vara säker på att åtgärden har fungerat måste man mäta radonhalten igen.
Ventilation
Ventilation betyder att byta ut den luft vi andas inomhus mot frisk utomhusluft. Dålig inomhusluft kan orsaka trötthet, huvudvärk och andra hälsoproblem. Bra ventilation hjälper till att ta bort föroreningar, fukt och dålig lukt. Det finns olika typer av ventilationssystem, men de har alla samma grundläggande funktioner. Frisk luft tas in från utomhus och förorenad inomhusluft förs ut. I vissa system renas luften innan den förs in i huset. Genom att tillföra frisk luft och avlägsna förorenad luft späds radonhalten ut. Ju mer luft som byts ut, desto lägre blir radonhalten. I vissa fall, särskilt vid mycket höga halter av radon, kan ventilation ensamt inte vara tillräckligt. Andra åtgärder, som till exempel att täta eller installera en radonsug, kan då behöva kombineras. Ventilation är viktigt för att skapa en hälsosam inomhusmiljö. Genom att välja rätt ventilationssystem kan du minska risken för hälsoproblem orsakade av dålig luft.
Bra ventilation är jätteviktigt för ett hälsosamt inomhusklimat. Genom att se till att luften i hemmet byts ut regelbundet kan du minska risken för fukt, mögel, allergier och andra hälsoproblem. Dålig ventilation inomhus kan skapa en osund miljö som påverkar hälsan negativt. Det kan även skada byggnaden på lång sikt. Att se till att ventilationen är tillräcklig är viktigt både för att skapa en trygg och trivsam miljö och för att förlänga byggnadens livslängd.
Moderna ventilationssystem
Ett väl fungerande ventilationssystem är inte bara viktigt för att säkerställa god inomhusluft, utan bidrar också till en hälsosammare livsstil och lägre energikostnader. Moderna ventilationssystem har utvecklats mycket de senaste åren och erbjuder en mängd fördelar för både privatpersoner och företag. De flesta moderna ventilationssystem fungerar genom att man tillför frisk luft utifrån och samtidigt tar bort den mindre bra luften inomhus. Genom att använda sig av värmeväxlare kan en stor del av värmen i den utgående luften återvinnas och användas för att värma upp den luft som kommer in. Detta gör systemet mycket energieffektivt.
Fördelarna med ett modernt ventilationssystem är många. Tack vare värmeåtervinning kan du spara mycket energi och pengar. Du får bra inomhusluft och många av systemen kan också styras via appar. Ett modernt ventilationssystem är en investering i både hälsa och ekonomi. Genom att välja rätt system kan du skapa ett härligt och hälsosamt inomhusklimat för dig och din familj!
Olika typer av ventilationssystem
Naturlig ventilation
Mekanisk frånluft
Mekanisk frånluft är ett enkelt och relativt kostnadseffektivt sätt att ventilera på. Mekanisk frånluftsventilation använder en fläkt för att suga ut den dåliga luften. Om du vill ha ett mer avancerat system med bättre kontroll och högre energieffektivitet så kan FTX-ventilation vara ett bättre alternativ.
FTX-ventilation
Hur fungerar ventilation mot radon?
Ventilation är en effektiv metod för att minska radon inomhus. Genom att byta ut den radonhaltiga luften inomhus mot frisk utomhusluft kan man sänka radonhalten. Med rätt välfungerande ventilationssystem kan du skapa ett hälsosamt hem fritt från radon!
- Genom att öka ventilationen späder man ut radon i inomhusluften.
- Genom att tillföra frisk luft utifrån minskar den radonhaltiga luften inomhus.
- Ett väl fungerande ventilationssystem skapar ett undertryck i huset. Det betyder att luften i huset "dras" utåt, vilket gör det svårare för radon att tränga in
Åtgärder
Vilken metod ska då användas för att sänka radonhalten? Det finns tre huvudkategorier för åtgärder mot radon. 1. Avlägsna källan: Genom att byta ut radonhaltigt material kan man i vissa fall eliminera problemet helt. Dock är denna metod oftast både omfattande och kostsam. 2. Förhindra att det tar sig in: Genom att täta sprickor, installera luftspalter eller skapa ett övertryck i huset kan man minska mängden radon som tränger in. 3. Ventilation mot radon, öka utspädningen: Genom att förbättra ventilationen kan man späda ut radonhalten i inomhusluften.
Oavsett om ditt hus har självdrag, frånluft eller till- och frånluft, är det viktigt att ventilationen fungerar som den ska. Kontrollera att ventiler är öppna och att fläktar fungerar. Detta är grundläggande underhåll och bör göras innan du mäter radon.
Radon från marken
Om problemet i ditt hus beror på markradon kan du börja med att täta sprickor och andra otätheter i grunden. Om detta inte är tillräckligt kan följande åtgärder göras:
Radonsug: Suger ut radon från marken.
Luftkudde: Skapar ett övertryck under huset.
FT-ventilation: Byter ut all inomhusluft.
Luftspalter: Låter luft cirkulera under huset.
Frånluftsfläkt: Ökar ventilationen i källaren.
Fler uteluftsventiler: Ökar ventilationen i hela huset.
Täta golv: Förhindrar att radon trängs upp.
Byta ut material: I vissa fall kan man byta ut radonhaltigt material.
Radon från byggmaterial
Om problemet beror på radon från byggmaterial är det vanligaste sättet att åtgärda problemet att öka luftväxlingen. Det kan du göra genom att:
Maximera den befintliga ventilationen: Kontrollera och rengör ditt nuvarande ventilationssystem.
Öka lufttillförseln: Montera in fler uteluftsventiler för att öka mängden friskluft i huset.
Uppgradera ventilationssystemet: Byt till ett frånluftssystem eller installera ett modernare till- och frånluftssystem. Ett sådant system kan även utrustas med en värmeväxlare för att minska energiåtgången.
Radon från hushållsvattnet
För att ta bort radon från dricksvattnet kan du använda en radonavskiljare eller en osmosrenare.
Radonavskiljare: I en radonavskiljare sprutas vattnet ut i en kammare där radonet överförs till luften. Denna radonhaltiga luft leds sedan ut ur huset.
Osmosrenare: En osmosrenare använder ett speciellt membran som filtrerar bort radon och andra föroreningar. Resultatet blir mycket rent vatten.
Både radonavskiljare och osmosrenare är effektiva på att ta bort radon från vattnet, men de fungerar på lite olika sätt.
Hur vet jag om jag har radon i mitt hus?
Det enda säkra sättet att ta reda på om du har radon i ditt hus är att göra en mätning. En radonmätning görs vanligtvis under eldningssäsongen (oktober till april), eftersom radonhalten ofta är som högst då. Med mätdosor från ett SWEDAC ackrediterat laboratorium kan du enkelt göra en radonmätning själv och säkra ett tillförlitligt årsmedelvärde. Så mäter du radon: Beställ radondosor, placera ut dem, skicka tillbaka och få resultatet inom cirka en vecka.
En korttidsmätning kan vara bra om du behöver ett snabbt svar, exempelvis vid husköp. Men tänk på att resultatet kan vara osäkert. För en korrekt bedömning rekommenderas alltid en långtidsmätning. Gör alltid en ny mätning om det har gått mer än 10 år, vid renoveringar eller om du misstänker att det finns radon.
Förhöjd radonhalt? Vi hjälper dig! Vi identifierar källan och hittar rätt åtgärd för att sänka radonhalten i ditt hem. Oavsett om radonet kommer från marken, byggnaden eller vattnet.
Långtidsmätning
En långtidsmätning är det mest tillförlitliga sättet att ta reda på om du har för höga radonhalter i ditt hem. Genom att mäta under eldningssäsongen (1 oktober till 30 april) får du ett tillförlitligt årsmedelvärde. Vi erbjuder objektiv ackrediterad radonmätning med Europas snabbaste svarttider och Sveriges bästa telefonsupport. Vi hjälper dig mäta radonhalten både tryggt och kostnadseffektivt.
Korttidsmätning
En korttidsmätning är bra när tiden för en långtidsmätning inte finns, exempelvis vid husköp eller efter åtgärd. En korttidsmätning genomförs på samma sätt som en långtidsmätning och ska pågå minst 7 dygn, helst 10 dygn.
Obs! Resultatet är endast rådgivande och bör endast göras när tiden inte räcker till en långtidsmätning.
Radon gränsvärden
Gränsvärdet för radon i bostäder och allmänna utrymmen är satt till 200 becquerel per kubikmeter. Om mätningen visar för höga värden bör du genomföra en radonbesiktning för att utreda orsaken. WHO varnar för att risken för lungcancer ökar även vid lägre radonhalter än vad många tror. Genom att sänka radonhalten kan du minska risken för hälsoproblem.
- I bostäder och lokaler för allmänna ändamål (offentliga byggnader) 200 Bq/m3
- Nya byggnader 200 Bq/m3
- Arbetsplatser ovan mark 200 Bq/m3
Vid en årlig arbetstid på 1800 timmar, motsvarande en vanlig heltidsanställning.
- Arbetsplatser i färdigställda och inredda bergrum och berganläggningar 400 Bq/m3
Vid en årlig arbetstid på 1800 timmar, motsvarande en vanlig heltidsanställning.
- Berg- och gruvarbete eller byggnadsarbete under mark 1300 Bq/m3
Gäller vid en årlig arbetstid på 1600 timmar.
- Gammastrålning nya byggnader 0,3 µSv/h
Gränsvärde där människor vistas mer än tillfälligt.
- Gammastrålning från byggnadsmaterial 1,0 mSv/år
Årlig exponering för personer som vistas i byggnaden.
- Dricksvatten 100 Bq/l tjänligt med anmärkning
1 000 Bq/l är otjänligt och ska inte drickas.
Hur lång tid tar det att sänka radonhalten efter åtgärd?
Hur lång tid det tar att sänka radonhalten beror på flera faktorer:
- – Hur hög radonhalten var från början.
- – Vilka åtgärder som gjorts.
- – Husets konstruktion.
Vad är en radonsug och hur fungerar den?
En radonsug är en fläkt som suger ut radon från under huset. En radonsug skapar ett undertryck i marken som förhindrar att radon tränger upp i huset. När radonet kommer från marken är ett radonsug vanligtvis den mest effektiva lösningen. Har du både markradon och blåbetong kan det krävas ytterligare åtgärder som förbättrad ventilation.
För att optimera resultatet bör man täta sprickor och andra otätheter. Viktigt att tillägga är att en radonsug främst påverkar radon från marken och inte radon från byggmaterial eller vatten.
Vad är en radonbrunn och hur fungerar den?
Med en radonbrunn kan du bli av med radon från marken. Radonbrunnen grävs ner utanför huset och är ett rör med en fläkt i, som man gräver ner för att få bort radon från marken. På så sätt ventileras radonet bort från huset istället för att samlas i inomhusluften. Radonbrunnen är en svensk innovation av Bengt E. Erikson. Genom att skapa ett undertryck i en stor volym mark runt huset förhindrar radonbrunnen att radongasen tränger in i byggnaden. Denna teknik, som inte kräver några ingrepp i själva huset, är särskilt lämplig för hus på grusåsar.
Ventilation – en effektiv metod för att minska radon i inomhusluften
Ventilation mot radon
- Ventilation späder ut radon: Genom att öka luftväxlingen i ett hus med hjälp av ventilation, späder man ut den radonhaltiga luften och sänker därmed koncentrationen.
- Olika typer av ventilation: Både naturlig ventilation genom fönster och dörrar, samt mekanisk frånluft och till- och frånluft kan användas för att minska radonhalten.
- I kombination med andra åtgärder: Även om ventilation är effektiv, kan det i vissa fall behövas kombineras med andra åtgärder.
Radonmätning i Stockholm, Göteborg och Malmö
Vi erbjuder kostnadseffektiv, trygg och ackrediterad radonmätning i Stockholm, Göteborg och Malmö. Vi erbjuder också radonbesiktning (tar cirka en timme) och radonutredning (mer omfattande och tidskrävande) där vi ser över huskonstruktionen, mäter gammastrålning, söker läckor och bedömer ventilationen. När vi har fått en klar bild får du veta vilka saneringsåtgärder som krävs för att komma åt problemet. Vi hjälper dig med en långsiktig lösning som är säker.
Gör din radonmätning själv, det är enkelt! Eller få hjälp av oss med mer avancerade mätningar, till exempel med rådgivande mätning vid husförsäljning eller läcksökning i problemvillor, etc.