RADONMÄTNING I VILLA

Radonmätning i villa ska ske under normala boendeförhållanden. För att få ett tillförlitligt årsmedelvärde ska långtidsmätningen pågå i minst två månader under eldningssäsong, någon gång mellan den 1 oktober och den 30 april. Hanteringen är enkel och billig.

Spårfilm är den vanligaste mätmetoden för både lång- och korttidsmätningar i Sverige. Den visar ett medelvärde för hela mätperioden. Korttidsmätningar kan göras under hela året och används för att få snabbt ett ungefärligt värde (exempelvis vid husköp eller försäljning). Korttidsmätningar är dock endast rådgivande. Radon är en luktfri färglös radioaktiv gas som bildas naturligt i berggrunden när radium sönderfaller. När radongasen sönderfaller bildas så kallade radondöttrar. När vi andas in dessa kan de fastna i våra luftvä­gar vilket i sin tur kan leda till lungcancer. Man räknar med att radon orsakar cirka 500 lungcancerfall per år i Sverige och Strålsäkerhetsmyndigheten uppskattar att det finns cirka 325 000 bostäder runt om i landet som har radonhalter över gränsvärdet 200 Bq/m3. Det enda sättet att upptäcka radon är att mäta.

Det är enkelt att göra en radonmätning själv! Gör din mätning med radondosor från ett SWEDAC ackrediterat laboratorium.

När ska man mäta radon?

Radonmätning hus

Vid köp eller försäljning av bostad

Köparen har vid köp av hus eller bostadsrätt ansvaret för att
kontrollera att inga uppenbara fel finns i bostaden, till exempel förhöjda radonvärden. Radon anses inte vara ett dolt fel.
Säljaren har skyldighet att upplysa om alla genomförda radonmätningar.
Mäklaren har skyldighet att
informera sig om eventuella
radonmätningar och har
upplysningsplikt gentemot köparen.

Radonmätning vid ombyggnation

Vid ombyggnation

När du renoverar, bygger om eller till, är det alltid bra att kontrollera radonhalten i luften innan samt efter genomfört arbete.

Genom förändring i husets konstruktion är det möjligt att mer radonhaltig markluft kan komma in eller att husets luftomväxling försämras, t ex. genom nya tätare fönster.

OVK - obligatorisk ventilationskontroll

Vid byte av ventilationssystem

Om du har förändrat husets ventilation är det viktig att radonmätningen i ditt hus görs på nytt.

Det är lätt att göra fel. Om undertrycket i huset ökar kan mycket mer radonhaltig luft komma in i huset än förut.

radonmätning vid misstanke om radon

Om du tror att det finns radon

Radon är den näst största orsaken till lungcancer efter rökning i Sverige. Vet DU vad du och dina barn andas in?

Radonmätning med spårfilmdosor är den vanligaste mätmetoden i Sverige! Det är enkelt att mäta själv.

Så här gör du

Steg 1

Räkna ut hur många spårfilmdosor du behöver.

– Minst två bostadsrum ska mätas i alla bostäder (t.ex. ett sovrum och ett vardagsrum)

– Minst ett bostadsrum på varje bebott plan

– Välj helst rum som är representativa (där ni vistas mycket)

Tips från oss
Mät samtidigt av samtliga källarrum för att på så vis spåra var radonet kommer in och hur det sprider sig. Undersökningen är den i särklass mest kostnadseffektiva man kan göra och är ofta den enda information som behövs för att lämna åtgärdsförslag. Beställ radondosor via vår hemsida.

Steg 2

När du beställt ett mätpaket kommer du inom ett par dagar att få hem dina spårfilmsdosor tillsammans med tydliga instruktioner och ett returkuvert.

Placera ut doserna enligt anvisningarna på varje våningsplan med boendeutrymmen. Fyll i samtliga uppgifter (inklusive startdatum) på det elektroniska mätprotokollet.

Steg 3

När mätperioden är slut fyller du i det elektroniska mätprotokollet och skickar omedelbart tillbaka det till mätlaboratoriet tillsammans med spårfilmdosorna.

Efter cirka en vecka får du en ackrediterad mätrapport som visar om det finns förhöjda radonhalter i inomhusluften eller inte.

Visar det sig att du har förhöjda radonhalter (över 200 Bq/m3) så kan du kontakta oss. I priset ingår kostnadsfri rådgivning. Om resultatet är under gräsvärdet behöver du inte göra någonting!

Inom några veckor får du mätresultatet

Radonmätning

Under 200 Bq/m³

Om resultatet är under gränsvärdet 200 Bq/m³ inomhusluft behöver du inte göra någonting (men vi rekommenderar ett värde under 100 Bq/m³ lika som WHO).

Radonmätning över 200 Bq/m³

Över 200 Bq/m³

Visar det sig att du har förhöjda radonhalter (över 200 Bq/m³) så får du besked av oss vad som kan vara lämpligt att välja, radonbesiktning eller utredning.

Referensnivå och gränsvärden för radon

Referensnivån och gränsvärdena för radon har bestämts av berörda myndigheter som Strålskyddsmyndigheten, Arbetsmiljöverket, Livsmedelsverke och Boverket. I bostäder och i lokaler för allmänna ändamål gäller gränsvärdet 200 Bq/m3 som årsmedelvärde för radonhalten. Om radonhalten överstiger gränsvärdet 200 Bq/m3 ska en utredning göras för att ta reda på orsakerna till de förhöjda halterna.

Var finns radon?

Radonmätning i villor är viktigt för att säkerställa en hälsosam inomhusmiljö. Radon är en osynlig och luktfri gas som kan tränga in i hus och byggnader och utgöra en hälsorisk vid förhöjda nivåer. Radon finns naturligt överallt omkring oss, i mark, luft och vatten. Radon kan komma in i våra hem och byggnader från en eller flera av följande källor:

Markradon

Marken

Radon från marken (markradon) är den vanligaste källan till förhöjd radonhalt i inomhusluften. Radonet åker in med markluft som sugs in genom otätheter i husets grundkonstruktion.

Radon i byggmaterial

Byggmaterial

Blåbetong eller blå lättbetong som det också kallas är den största radonkällan bland byggmaterialen. Materialet tillverkades och användas i Sverige mellan 1929 och 1975. Blåbetong innehåller radium som bildar radon när det sönderfaller.
Radonhaltigt vatten

Hushållsvattnet

Risken för radon i dricksvattnet är störst i bergsborrade brunnar men det är väldigt ovanligt i kommu­nalt dricksvatten. Problemet kan åtgärdas enkelt med hjälp av en radonavskiljare.

Om radon

Radon är en gas som finns naturligt i jorden och som kan ta sig in i hus och byggnader. Radonhalten mäts i enheten Becquerel (Bq/m3) per kubikmeter inomhusluft. Gasen är radioaktiv och kan öka risken för lungcancer om vi andas in den under lång tid. Rökning förstärker risken för lungcancer avsevärt hos personer som utsätts för radon. När radon sönderfaller, bildas små partiklar som kan fastna i lungorna när vi andas (radondöttrar). Dessa partiklar kan då skada lungvävnaden och öka risken för lungcancer. Ju mer radon vi andas in, desto större blir risken. Det enda sättet att veta om du har för mycket radon i ditt hem är att mäta. Du kan enkelt mäta radon själv genom att beställa hem radondosor som du placerar ut. När mätperioden är slut skickar du tillbaka dem för analys. Om mätningen visar att du har för mycket radon, finns det flera saker du kan göra för att minska halterna. Det kan vara att förbättra ventilationen, täta eller installera en radonsug.

radonmätning i villa

Långtidsmätning

För att få en bra bild av radonhalten i ditt hem behöver du göra en långtidsmätning. På så sätt får du ett tillförlitligt årsmedelvärde som visar hur radonhalten ser ut över tid. Med vår långtidsmätning får du ett säkert och tillförlitligt resultat. En långtidsmätning är det säkraste sättet att mäta radon på. Mätningen ska göras under perioden 1 oktober till 30 april, under minst två månader.

Korttidsmätning

Korttidsmätning

Behöver du ett snabbt svar på om radonhalten i ditt hem är för hög? Då kan en korttidsmätning vara lösningen. Även om den inte ger lika detaljerad information som en långtidsmätning, kan den ge dig en bra indikation. Perfekt när du ska köpa hus eller vill ha ett snabbt besked efter att du utfört åtgärder. En korttidsmätnning. Resultatet av en korttidsmätning är endast rådgivande och bör endast göras när tiden inte räcker till en långtidsmätning.

Åtgärder vid förhöjda halter

Om din radonmätning visar förhöjda halter av radon är nästa steg att göra en radonbesiktning. Vi gör en grundlig genomgång av ditt hus för att hitta källan till radonet. Vi tittar på allt från ventilationen till byggmaterial. När vi har all information samlar vi ihop den och presenterar ett förslag på hur du kan bli av med radonet. Oavsett om det kommer från marken, byggnaden eller vattnet så hjälper vi dig. Vi utför en noggrann undersökning och ger dig en skräddarsydd lösning så att du kan känna dig trygg i ditt hem.

Radonbesiktning

Har du förhöjd radonhalt i ditt hem? Då behöver du en radonbesiktning! Vi kommer hem till dig och undersöker varifrån radonet kommer. Därefter får du ett tydligt förslag på hur du blir av med det. I besiktningen ingår en genomgång av ditt hus, mätning av strålning från byggmaterial, kontroll av ventilationen och sökning efter läckor. Våra besiktningsmän är certifierade av Strålsäkerhetsmyndigheten och du får ett skräddarsytt förslag på åtgärder. Vid besiktningstillfället är det bra att ha rapporten från radonmätningen redo samt en planritning och byggbeskrivning. Se också till att vi kommer åt inspektionsluckor, el, vatten och golvbrunnar enkelt.

En radonbesiktning är en noggrann undersökning av ett hus eller en byggnad för att fastställa varifrån radon tränger in och vilka åtgärder som behövs för att sänka radonhalten. Besiktningen utförs av en certifierad besiktningsman. Syftet är att ge en tydlig bild av problemet och föreslå lämpliga lösningar och åtgärder. Besiktningen hjälper till att identifiera det exakta stället där radon tränger in. Genom att känna till radonkällan kan man utforma skräddarsydda lösningar för att minska radonhalten. 

Innan besiktningen bör du ha gjort en radonmätning för att visa att radonhalten är förhöjd. Dessutom behöver du ha en planritning över bostaden och byggnadsbeskrivningen tillgänglig. Besiktningsmannen kommer att undersöka noggrant. Förutom att utföra en visuellt inspektion kan besiktningsmannen även utföra ytterligare mätningar som mätning av gammastrålning eller en sniffmätning av markradon. Efter besiktningen får du ett förslag på åtgärder för att sänka radonhalten. Åtgärderna kan variera beroende på omfattningen och byggnadens konstruktion.

Radonsanering

Har du fått för höga radonvärden i din bostad? Då är det dags att vidta åtgärder. En radonsanering är ofta nödvändig för att skapa en hälsosam inomhusmiljö. Men vad innebär egentligen en radonsanering och vilka åtgärder finns det? En radonsanering är en process där man minskar radonhalten till en säker nivå. För att kunna utföra en effektiv sanering måste man först ta reda på var radonet kommer ifrån. Därför är radonbesiktning alltid första steget. Vanliga källor och åtgärder:

Radon från marken
Tätning: Att täta sprickor och fogar mot marken är ofta en första åtgärd.
Radonsug: Ett radonsug skapar undertryck i marken och förhindrar att radon tränger in i byggnaden.
Radonbrunn: En radonbrunn fungerar på liknande sätt som ett radonsug, men är mer lämpligt för större byggnader.

Radon från byggmaterial
Ökad ventilation: Genom att förbättra ventilationen kan man minska radonhalten i inomhusluften.
Tätning: Att täta ytor som avger radon kan minska radonhalten.
Byte av material: I vissa fall kan det vara nödvändigt att byta ut radonhaltigt material.

Radon från vatten
Radonavskiljare: En radonavskiljare avlägsnar radon från vattnet innan det kommer in.

Efter att saneringen är genomförd bör en kontrollmätning utföras för att säkerställa att radonhalten har sjunkit till en acceptabel nivå. Genom att identifiera radonkällan och välja rätt åtgärder kan du skapa en hälsosam inomhusmiljö för dig och din familj.

Radonmätning i villa: enkelt, snabbt och säkert

Höga halter radon i inomhusluften ökar risken för lungcancer. Trots att gasen är osynlig och luktfri är det viktigt att vara medveten om riskerna och vidta åtgärder om halterna är för höga. En radonmätning är både enkel, snabb och kostnadseffektiv. Du beställer hem radonmätare och placerar ut de små dosorna enligt medföljande anvisningar. Dosorna samlar in data under en bestämd period, vanligtvis två till tre månader. Efter mätperioden är slut skickar du tillbaka dosorna för analys. Efter ungefär en vecka får du svar på om det finns förhöjda halter eller ej.

Beställa radonmätare

Om mätresultatet visar att radonhalten är för hög, finns det flera åtgärder du kan vidta för att sänka den. Vid förhöjda radonhalter är det avgörande att identifiera var radonet kommer ifrån. Är det från marken, byggmaterialet eller vattnet? Beroende på källa kan åtgärder som förbättrad ventilation, tätning eller isolering vara lämpliga. För radon i dricksvattnet finns effektiva lösningar som luftning. Tyvärr finns det inga statliga radonbidrag i Sverige för tillfället. Radonbidraget som fanns tidigare upphörde att gälla. Det finns flera anledningar till att radonbidraget avskaffades, men en av de främsta är att man vill att problemet ska hanteras som en del av det ordinarie fastighetsunderhållet, precis som andra åtgärder för att förbättra bostadens skick. Du kan fortfarande utnyttja ROT-avdraget för arbetskostnaderna vid radonsanering.

En radonmätning är ett enkelt och effektivt sätt att ta reda på om du har förhöjda radonhalter i din bostad. Genom att vidta åtgärder vid förhöjda halter kan du skydda din och din familjs hälsa. Det är svårt att säga exakt hur många bostäder i Sverige som har förhöjda radonhalter eftersom det kan variera över tid och nya mätningar görs kontinuerligt.
Strålsäkerhetsmyndigheten uppskattar att det finns cirka 325 000 bostäder i Sverige som har högre radonhalt än referensnivån. Enligt Boverket räknar man med att 250 000 villor i Sverige har för hög halt av radon. Det är viktigt att komma ihåg att dessa siffror bara är uppskattningar och att situationen kan se olika ut i olika delar av landet.

Den bästa tiden att mäta radon på är under eldningssäsongen, det vill säga mellan 1 oktober och 30 april. Under denna period är det som kallast, vi stänger dörrar och fönster och vi värmer upp våra hus mer, vilket gör att radon lättare kan tränga in och byggas upp i inomhusluften. När vi värmer upp våra hus skapas ett undertryck i huset som gör att radon lättare dras in från marken. Genom att mäta under eldningssäsongen får man ett mer tillförlitligt resultat på årsmedelvärdet av radonhalten.

Radonmätning i Stockholm, Göteborg och Malmö

Vi erbjuder kostnadseffektiv, trygg och ackrediterad radonmätning i Stockholm, Göteborg och Malmö. Vi erbjuder också radonbesiktning (tar cirka en timme) och radonutredning (mer omfattande och tidskrävande) där vi ser över huskonstruktionen, mäter gammastrålning, söker läckor och bedömer ventilationen. När vi har fått en klar bild får du veta vilka saneringsåtgärder som krävs för att komma åt problemet. Vi hjälper dig med en långsiktig lösning som är säker.

Gör din radonmätning själv, det är enkelt! Eller få hjälp av oss med mer avancerade mätningar, till exempel med rådgivande mätning vid husförsäljning eller läcksökning i problemvillor, etc.

Vanliga frågor och svar om radonmätning i villa

Radonmätning villa

I vilka hus behöver man göra radonmätning?

Radon bör mätas i alla hus, oavsett hur gamla eller nya de är.
Radonmätning villa

Hur vet man att man har radon i huset?

Det enda sättet att upptäcka radon är att mäta. I Sverige är gränsen för högsta radonhalt i inomhusmiljöer 200 bq/m3.
Radonmätning villa

När ska man mäta radon?

För tillförlitligt resultat och för att få ett årsmedelvärde ska radonmätningen göras under mätperioden 1 oktober till och med 30 april (eldningssäsongen).
Symtom på lungcancer

Vad finns det för hälsorisker med radon?

Långvarig exponering av höga halter av radon ökar risken för att drabbas av lungcancer. Radon är den näst vanligaste orsaken till lungcancer efter rökning i Sverige.
Copyright - Radonmätning.se - ACATRAIN Radonmätning AB