RADONMÄTARE

Vad är skillnaden på digital radonmätare och radondosa (passiv radondetektor) och vad ska man välja? Enkelt förklarat kan man säga att om du inte gjort en radonmätning i din bostad tidigare och vill ta reda på om det eventuellt finns förhöjda halter av radon ska du välja radondosor. Digitala radonmätare används främst för uppföljande mätning efter genomförd åtgärd.

Spårfilm är den vanligaste mätmetoden i Sverige för både lång- och korttidsmätningar. För att få ett årsmedelvärde ska långtidsmätningen pågå i minst två månader under eldningssäsongen, som pågår mellan den 1 oktober och den 30 april. Det är enkelt att göra en radonmätning själv! Gör din mätning med radonmätare/radondosor från ett SWEDAC ackrediterat laboratorium.

Radonmätare

Radondosa eller digital radonmätare

Har du inte gjort en radonmätning tidigare och vill ta reda på om det finns förhöjda radonhalter ska du välja radondosor. Dosorna placerar du ut enligt de medföljande instruktionerna. När mätperioden är slut skickar du tillbaka dosorna för en analys. Efter ungefär cirka en vecka får du en ackrediterad mätrapport som visar om det finns förhöjda radonhalter eller ej. För privatpersoner används främst digitala radonmätare för kontinuerlig mätning och för uppföljande mätning efter genomförd radonsänkande åtgärd. 

Radonmätning arbetsplatser skolor

Radondosa

Spårfilmsdosor för långtidsmätningar är det säkraste sättet att mäta radon på och ger ett tillförlitligt årsmedelvärde. Om du behöver få besked snabbt kan du göra en korttidsmätning (minst 7 dygn). En korttidsmätning bör endast göras om det inte finns tillräckligt med tid för en långtidsmätning, vid exempelvis husköp eller efter utförd åtgärd. Till skillnad från digitala radonmätare visar inte radondosor radonhalten i realtid. Men genom att placera ut dosorna i hela bostaden i mer än två månader så får du fram ett tillförlitligt årsmedelvärde.

Med mätdosor från ett SWEDAC ackrediterat laboratorium  kan du enkelt göra både ackrediterade lång- och korttidsmätningar själv.

EcoQube Radonmätare

Digital radonmätare

Det finns både radonmätare som visar radonhalten i realtid och inte. EcoQube  som är ny på marknaden är ett exempel på en radonmätare som visar resultat i realtid. EcoQube är en snabb och intelligent radonmätare för bostäder och är inte större än en handflata. Med hjälp av patenterad radondetekteringsteknologi levererar EcoQube snabba, exakta och pålitliga resultat i realtid för kontinuerlig mätning och övervakning av radon. Det första mätresultatet får du efter bara 10 minuter. EcoQube är även utmärkt för uppföljande mätning efter genomförd radonsänkande åtgärd.

EcoQube radonmätare

 NYHET! 

EcoQube - ny intelligent radonmätare för villaägare

EcoQube är en kompakt, intelligent, digital  och prisvärd radonmätare i miniatyrformat. Enheten som inte är större än din handflata, utmärker sig genom sin patenterade teknologi. Med hjälp av denna innovation kan EcoQube snabbt, noggrant och pålitligt leverera resultat i realtid, vilket möjliggör kontinuerlig mätning och övervakning av radon.

✓ Resultat på bara 10 minuter
✓ Snabb och noggrann
✓ WiFi-ansluten
✓ Alla resultat levereras direkt till din mobil
✓ Utmärkt radonmätare för uppföljande radonmätning
✓ Kompakt och modern design

Fördelar med digitala radonmätare

Digitala radonmätare har många fördelar vilket gör dem till ett populärt val för många. En av de största fördelarna med digitala radonmätare är att de kan visa och du kan se radonhalten i realtid. Det gör det möjligt att man snabbt kan upptäcka förändringar av radonhalten och att vidta åtgärder om det behövs. Digitala radonmätare är också ofta flexibla och kan användas för olika typer av mätningar. Vissa modeller kan till exempel logga data över längre perioder, vilket gör det möjligt att se olika mönster i radonhalten. Resultaten från en digital radonmätare är ofta lättare att förstå och tolka jämfört med spårfilmsdosor som måste skickas in till ett laboratorium för analys. Många digitala radonmätare har också extra funktioner, som larmfunktioner och att man kan ansluta den till en app i mobilen. Så när passar en digital radonmätare bäst? Den passar om du vill ha snabba resultat och vill veta/se radonhalten omedelbart eller om du vill övervaka radonhalten över tid. Digitala mätare kan ge dig mer detaljerad information om radonhalten, till exempel hur den varierar över dygnet eller under olika årstider.

Gammamätare för att mäta gammastrålning

Gammamätare används för att kontrollera om källan till radon finns i byggnadsmaterialet. Genom att mäta gammastrålning från byggnadsmaterial kan man ta reda på om materialet består av blåbetong eller inte. Gammamätaren hålls direkt mot väggen, taket eller golvet och resultatet får man direkt. Blåbetong producerades och användes flitigt mellan 1929 – 1975. Materialet har utnämnts till den största radonskällan bland våra byggmaterial. Blåbetong innehåller radium som bildar radon när det sönderfaller.

Materialets färg varierar mellan matt blå till grå. Dess struktur liknar en tvättsvamp. Färgen kan variera beroende på var i landet den tillverkades. Det är inte alltid möjligt att identifiera betongen enbart genom dess färg. Blåbetong är en viktig faktor att överväga vid köp av en fastighet, särskilt om huset byggdes före 1980-talet. Om en radonmätning avslöjar förhöjda radonhalter, är det viktigt att undersöka vilka byggmaterial som användes när fastigheten byggdes.
Man räknar med att det finns ungefär 325 000 bostäder i Sverige som består av blåbetong. Dessa byggnader återfinns främst i områden som Stockholm, Mälardalen, Göteborg, Västerås, Borås och Jönköping. Vanliga varumärken för blå lättbetong var Durox och Ytong. Tillverkningen av detta material upphörde 1975, även om det användes i byggnadsprojekt fram till cirka 1985.

Mätmetoder för radon

Radonmätare är små enheter designade för att mäta radon, en radioaktiv gas. Radon kan vara skadligt när det ansamlas i höga halter inomhus. Det finns olika typer av radonmätare. Korttidsmätare används för att mäta radon under en kort period, vanligtvis sju till tio dagar. Dessa är bra för att snabbt få en översikt vid exempelvis bostadsförsäljning eller efter genomförd åtgärd. Långtidsmätare är designade för att mäta radon över en längre period, vanligtvis minst 60 dagar. Dessa ger en mer exakt bild över tid och ger ett tillförlitligt årsmedelvärde. Digitala radonmätare mäter radon kontinuerligt och kan visa resultat i realtid. Det är viktigt att mäta radon regelbundet, särskilt i områden med hög radonrisk, för att säkerställa en hälsosam inomhusmiljö. Långvarig exponering för höga radonhalter kan leda till lungcancer. Om höga radonhalter upptäcks, kan man vidta olika åtgärder som exempelvis att förbättra ventilationen.

Det finns olika metoder för att mäta radon på. Metoderna kan delas upp i momentana, integrerade och kontinuerligt registrerande. I de momentana gäller värdet man får endast för den minut eller de minuter då luftprovet tas. Integrerande innebär att man får ett medelvärde av radonhalten under en mätperiod, denna period kan vara från några dagar till flera månader. Kontinuerligt registrerande instrument beräknar kontinuerligt medelvärdet för förutbestämda tidsperioder, till exempel 10 minuter, 60 minuter och så vidare. Kontinuerligt registrerande instrument används till exempel för sniffmätning (man hittar insläppspunkter där radonet kan komma in i huset), korttidsmätning (som är rådgivande), tillfällig mätning (ögonblickligt radonvärde), sekvensmätning (för att exempelvis visa effekten av genomförda radonsaänkande åtgärder).

Metod 1:
Spårfilm med filter

Spårfilm är den vanligaste mätmetoden. Metoden kan användas för att uppskatta radongashaltens årsmedelvärde i en bostad. Mätningen ska pågå under minst två månader. Spårfilm är känslig för stark värme och ska därför inte placeras nära värmekällor eller utsättas för direkt solljus.

Metod 2:
Elektretbaserad radonmätare

Metoden kan användas för att uppskatta årsmedelvärde av radongashalt i en bostad. Mätningen ska pågå under minst två månader. Elektretmätare kan även användas för uppföljande mätningar av radon.

Metod 3:
Radoninstrument

Kontinuerligt registrerande radoninstrument kan användas för att uppskatta radongashaltens årsmedelvärde. Mätningen ska pågå under minst två månader. En stor fördel med kontinuelig radonmätning är att man kan övervaka förändringar över tid.

Radonmätarens historia

Det var först när man började förstå farorna med strålning som behovet av att mäta radonhalterna uppstod. Det här var på slutet av 1800-talet så man kan söga att radonmätaren är en relativt modern uppfinning. De allra första metoderna för att mäta radon var både svåra, komplicerade och tidskrävande. De involverade ofta att samla in luftprover i stora behållare och sedan analysera dem i laboratorier. Dessa metoder var inte särskilt praktiskt för gemene man och användes främst inom forskning. Det stora genombrottet inom radonmätning kom när man utvecklade spårfilmsdosor. Dessa små, passiva dosor kunde placeras ut i hem och andra byggnader för att mäta radonhalten över längre perioder. Spårfilmsdosor är ett både pålitligt och kostnadseffektivt sätt att mäta radonhalten på och används fortfarande idag. De senaste åren har digitala radonmätare blivit allt vanligare. Dessa mätare ger ofta snabbare resultat och kan visa radonhalten i realtid. De är också ofta mindre och mer användarvänliga!

Radonmätare kostnad

radonmätning i villa

Långtidsmätning

För att få en tydlig bild av radonhalten i ditt hem rekommenderar vi en långtidsmätning under eldningssäsongen. En långtidsmätning är det säkraste sättet att mäta radon på och ger ett tillförlitligt årsmedelvärde. Mätningen ska göras under eldningssäsongen från 1 oktober till 30 april, under minst två månader. Målet med en långtidsmätning är att, under vanliga levnadsvillkor, ta reda på om man utsätts för skadliga radonhalter. Vi erbjuder objektiv ackrediterad radonmätning med Europas snabbaste svarttider och Sveriges bästa telefonsupport. Vi hjälper dig mäta radonhalten både tryggt och kostnadseffektivt.

Korttidsmätning

Korttidsmätning

Behöver du ett snabbt svar på radonhalten? En korttidsmätning passar när tiden för en långtidsmätning inte finns, vid exempelvis husköp eller efter utförda åtgärder. En korttidsmätning genomförs på samma sätt som en långtidsmätning och ska pågå minst 7 dygn, helst 10. Resultatet är endast rådgivande och bör endast göras när tiden inte finns för en långtidsmätning.

Radon

Radon är en osynlig och luktfri radioaktiv gas. Den bildas naturligt när radium sönderfaller. Höga halter av radon är en hälsofara och långvarig exponering ökar risken för lungcancer. I Sverige orsakar radon cirka 400–500 lungcancerfall per år och är näst efter rökning, den vanligaste orsaken till lungcancer. Man uppskattar att det finns cirka 325 000 bostäder i Sverige som har högre radonhalt än referensnivån 200 bq/m3. Radon i våra bostäder kan komma från marken, byggmaterial (blåbetong) och hushållsvattnet. Radon från marken är den vanligaste radonkällan till radon i våra bostäder. Vissa områden i Sverige har högre radonhalter än andra. Det är därför extra viktigt att mäta radon i dessa områden. Radonhalter kan vara förhöjda i hela Sverige, men risken är störst i områden med berggrund som är rik på uran. Andra faktorer som kan påverka radonhalten i en bostad är husets konstruktion. Hus med källare och en grund av betong har generellt sett högre radonhalter än hus utan källare. Markförhållandena påverkar också. Radonhaltig luft från marken kan tränga in i huset lättare i områden med sandig jord än i områden med lerig jord. Radonhalten i inomhusluften kan också vara lägre under sommaren och högre under vintern. Det beror på att vi stänger och vädrar våra hus mindre under vinterhalvåret.



Radonmätning

Radonmätare, även kallad radondosa används för att mäta radonhalten i inomhusluften. Eftersom radon är en gas som är osynlig och luktfri går det inte att upptäcka den med blotta ögat. Radonmätning är därför det enda sättet att ta reda på om du har förhöjda radonhalter i ditt hem. Vill du säkra att du inte utsätts för radon i din bostad? Radonhalten bör mätas vid husköp eller försäljning av bostad, vid om- eller tillbyggnation, vid ändringar i ventilation- eller uppvärmningssystemet, om det har gått mer än 10 år sen den senaste radonmätningen eller om du tror att det finns radon. Att mäta är enkelt. Med mätdosor från ett SWEDAC ackrediterat laboratorium kan du enkelt göra en långtidsmätning själv som ger dig ett tillförlitligt årsmedelvärde.

En radonmätare är den enhet som används för att mäta radonhalten i inomhusluften. Höga halter av radon kan öka risken för lungcancer. Det finns olika typer av radonmätare, men de fungerar alla i princip på samma sätt, det vill säga att de detekterar strålningen från radon och dess sönderfallsprodukter. Det enda sättet att veta om du har för höga halter av radon hemma är att mäta. Genom att mäta radonhalten kan du vidta åtgärder för att sänka radonhalten om det behövs.

Åtgärder radon

Om radonhatten överstiger 200 Bq/m3 är det dags att agera för att säkerställa en sund boendemiljö. Att identifiera källan till förhöjda radonhalter är viktigt. Det finns en mängd åtgärder som kan vidtas för att skapa ett säkrare och hälsosammare hem. Det kan vara så enkelt som att förbättra ventilationen eller att täta och isolera, beroende på var radonet kommer ifrån. Om radon finns i hushållsvattnet kan detta lösas genom att låta vattnet luftas innan det når bostaden. Även efter att en åtgärd har vidtagits är det viktigt att kontrollera radonhalten regelbundet.
Radonmätning bostad

Placering av radonmätare i bostaden

Det är viktigt att placera radonmätare så att de ger en representativ avläsning av radonhalten. För enplanshus och lägenheter är det rekommenderat att utföra mätningar på minst två platser – i sovrummet och i ytterligare ett rum, till exempel vardagsrummet. I enrumslägenheter är en mätpunkt tillräcklig, men det krävs två detektorer i utrymmet för att säkerställa tillförlitliga resultat. I flervåningshus med bostadsutrymmen bör mätningar genomföras på varje våning. Det är viktigt att notera att mätningarna endast ska utföras i utrymmen där människor bor och vistas.
Placering av radonmätare i rum

Placering av radonmätare i rummet

  • – Mätaren bör placeras så att omgivningen så nära som möjligt efterliknar de förhållanden som de boende upplever.
  • – Undvik att placera mätaren nära golv, tak eller väggar. Ett avstånd på cirka 25 centimeter från dessa ytor är passande.
  • – Undvik att radonmätaren utsätts för starkt drag eller hög värme.
  • – Se till att mätaren inte är närmare än 1,5 m från tilluftsdon, ytterdörr, fönster, element eller andra värmekällor.
  • – Mätaren bör också vara minst 0,5 m från frånluftsdon.
Radonmätning över 200 Bq/m³

Radon gränsvärde

I bostäder och lokaler för allmänna ändamål gäller gränsvärdet 200 Bq/m3 som årsmedelvärde för radonhalten. Radonhalten mäts i enheten Becquerel (Bq/m3) per kubikmeter inomhusluft. De rikt- och gränsvärden som finns är fastställda av bland annat Strålsäkerhetsmyndigheten.

Radonmätning i Stockholm, Göteborg och Malmö

Vi erbjuder kostnadseffektiv, trygg och ackrediterad radonmätning i Stockholm, Göteborg och Malmö. Vi erbjuder också radonbesiktning (tar cirka en timme) och radonutredning (mer omfattande och tidskrävande) där vi ser över huskonstruktionen, mäter gammastrålning, söker läckor och bedömer ventilationen. När vi har fått en klar bild får du veta vilka saneringsåtgärder som krävs för att komma åt problemet. Vi hjälper dig med en långsiktig lösning som är säker. Gör din radonmätning själv, det är enkelt! Eller få hjälp av oss med mer avancerade mätningar, till exempel med rådgivande mätning vid husförsäljning eller läcksökning i problemvillor, etc.
  • Godkänd ackrediterad mätning av Strålsäkerhetsmyndigheten och SWEDAC
  • Snabb leverans
  • Europas snabbaste svarstider från 2 arbetsdagar
  • Sveriges bästa telefonsupport
Våra kunder säger: 
Copyright - Radonmätning.se - ACATRAIN Radonmätning AB