RADON OCH LUNGCANCER
Just därför är det så otroligt viktigt att regelbundet mäta radon i hus, flerbostadshus, arbetsplatser, skolor och förskolor och vidta åtgärder om det behövs. Det enda sättet att upptäcka radon är att mäta.

Lungcancer på grund av radon
Tecken på lungcancer
Lungcancer kan vara asymtomatisk i tidigt stadium. Att vara asymtomatisk innebär att individen bär på en sjukdom eller infektion utan att visa några tydliga symptom. Några vanliga tecken och symptom på lungcancer är hosta, andningsbesvär, bröstsmärta, trötthet, viktnedgång och återkommande infektioner. Det är viktigt att understryka att dessa symtom inte nödvändigtvis pekar på lungcancer, eftersom de kan vara förknippade med andra sjukdomar. Tidig upptäckt av lungcancer är viktigt för att öka chanserna till framgångsrik behandling.
Stadier av lungcancer
I stadium 1 finns en begränsad tumör som inte har spridit sig. I stadium 2 och 3 påverkas även angränsande lymfkörtlar. Stadium 4 indikerar att cancern har spridit sig med metastaser till andra organ. Kirurgi är den främsta behandlingsmetoden. I många fall kombineras strålbehandling med cytostatika. Det kan också vara nödvändigt att överväga behandling med immunterapi eller så kallad riktad terapi, beroende på patientens situation.
Om radon
Radon är en radioaktiv gas som bildas naturligt genom nedbrytning av uran i jordskorpan. Gasen är osynlig, luktfri och smaklös, vilket gör den svår att upptäcka utan korrekt mätutrustning. Radon är tyngre än luft, vilket innebär att den kan samlas i lågt liggande utrymmen som källare. Radon har en halveringstid på cirka 3,8 dagar, vilket innebär att dess radioaktivitet minskar med tiden men fortfarande kan vara farlig vid långvarig exponering.
Den bästa tiden att mäta radon på är under eldningssäsongen, som sträcker sig från den 1 oktober till den 30 april. Under denna period är byggnader oftast mer stängda på grund av uppvärmning, vilket ökar sannolikheten för att radon ska samlas inomhus. Genom att vara medvetna om de potentiella riskerna med höga radonhalter i våra hem kan vi vidta nödvändiga åtgärder för att skydda vår hälsa.
Radon och dess sönderfallsprodukter avger strålning som skadar lungvävnaden. Ju längre tid man utsätts för höga halter radon, desto större är risken att utveckla lungcancer. Risken att utveckla lungcancer på grund av radon ökar med stigande radonhalt och exponeringstid. Även om risken är störst för rökare, så är det viktigt att komma ihåg att även icke-rökare kan drabbas.
Så undviker du problem med radon
För att upptäcka höga radonhalter måste en radonmätning göras. Radon är osynlig, luktfri och smaklös och omöjlig att upptäcka utan mätning. Långvarig exponering för radon ökar risken för lungcancer. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten finns det ungefär 325 000 bostäder i Sverige där radonhalten överstiger den rekommenderade referensnivån på 200 becquerel per kubikmeter (Bq/m³).
I våra bostäder och byggnader kan radon komma från olika källor som marken under eller runt bostaden/byggnaden, byggmaterial (blåbetong) och hushållsvattnet. Den vanligaste källan till radon i våra bostäder och byggnader är radon som sipprar upp från marken.
För att få ett pålitligt resultat bör radonmätningar genomföras under eldningssäsongen, vilken sträcker sig från den 1 oktober till den 30 april. Mätningen ska pågå under minst två månader. Den mest tillförlitliga metoden för att mäta radon är att använda spårfilmsdosor för långtidsmätningar, vilka ger ett pålitligt årsmedelvärde. Med mätdosor från ett SWEDAC ackrediterat laboratorium är det enkelt för dig att själv genomföra en långtidsmätning. Om du behöver snabbt resultat på kort tid kan du överväga att göra en korttidsmätning. En korttidsmätning är endast rådgivande men kan vara ett bra alternativ vid tillfällen som husköp eller efter genomförda åtgärder.
Tänk på att när du andas in radon kan radioaktiva partiklar fastna i lungorna. Dessa partiklar kan skada lungvävnaden och öka risken för att utveckla lungcancer. Risken för lungcancer ökar ju högre radonhalt du utsätts för och ju längre du utsätts för radon. Rökning är den största riskfaktorn för lungcancer. Kombinationen av radon och rökning ökar risken för lungcancer kraftigt.
Åtgärder vid förhöjda radonhalter
Om din radonmätning visar höga radonhalter, är nästa steg att utföra en fysisk radonbesiktning på plats. Målet med denna inspektion är att lokalisera källan och sedan ge dig rekommendationer på hur du åtgärdar problemen. När det är bekräftat att radon förekommer i ditt hem, efter att du har genomfört en radonmätning och en radonbesiktning krävs en radonsanering. Det finns flera olika olika saneringsåtgärder:
- – Om radon kommer från byggmaterial krävs ökad ventilation för att öka luftomsättningen. Detta kan göras genom att installera eller förbättra ventilationssystemet.
- – Vid radon i hushållsvattnet måste vattnet luftas innan det tas in i bostaden.
- – Om radon kommer från marken kan sanering utföras med hjälp av radonsug, radonbrunn eller tätningar.
Radon gränsvärden
- – Radon i bostäder och offentliga byggnader: 200 becquerel per kubikmeter (Bq/m³).
- – Radon i nya byggnader: 200 Bq/m³.
- – Radon i arbetsplatser ovan marknivå: 200 Bq/m³ vid en årlig arbetsperiod på 1800 timmar, vilket motsvarar en vanlig heltidsanställning.
- – Radon i färdigställda och inredda bergrum och berganläggningar: 400 Bq/m³ vid en årlig arbetsperiod på 1800 timmar, motsvarande en vanlig heltidsanställning.
- – Radon i samband med berg- och gruvarbete eller byggnadsarbete under jordnivå: 1300 Bq/m³ gäller vid en årlig arbetsperiod på 1600 timmar.
- – Radon i dricksvatten: Tjänligt med anmärkning vid 100 Bq/l, otjänligt vid 1 000 Bq/l och bör inte konsumeras.
Vanliga frågor och svar om radon och lungcancer
Hur upptäcker man att man har radon i huset?
Det enda sättet att upptäcka radon är genom att göra en radonmätning. Radon varken känns eller doftar.