Lungcancer
Lungcancer är den cancerform som skördar flest liv i Sverige. Trots att rökningen har minskat under de senaste decennierna, är lungcancer fortfarande ett väldigt stort problem.
Radon inomhus är den näst vanligaste orsaken till lungcancer efter rökning och orsakar cirka 500 fall per år. De flesta fall av lungcancer diagnostiseras hos personer mellan 60 och 80 år. Nya behandlingsmetoder ger dock hopp om förbättrad överlevnad! Det enda sättet att upptäcka radon är att mäta.
Vad är lungcancer?
Lungcancer är en malign tumör som utvecklas i lungvävnaden. Det är en av de vanligaste och dödligaste cancerformerna i världen Det finns flera olika typer av lungcancer. Sjukdomen har länge delats in i två huvudsakliga grupper: icke-småcellig lungcancer (NSCLC) och småcellig lungcancer (SCLC). Icke-småcellig lungcancer står för cirka 85 procent av alla diagnostiserade fall och inkluderar flera undergrupper, med adenokarcinom och skivepitelcancer som de vanligaste. Idag har forskningen identifierat ännu fler typer av lungcancer baserat på den molekylära strukturen hos tumören.
Enligt Cancerfonden fick 4 486 personer lungcancer 2022 varav 2 463 var kvinnor och 2 023 män. Lungcancer är den sjätte vanligaste cancerformen och det är vanligare hos kvinnor än män.
Icke-småcellig lungcancer (NSCLC)
Icke-småcellig lungcancer (NSCLC) är den vanligaste typen av lungcancer, och står för ungefär 85% av alla fall. Den skiljer sig från småcellig lungcancer (SCLC) i sin celltyp, i sitt tillväxtmönster och behandlingsalternativ.
Typer av NSCLC:
NSCLC kan delas in i tre huvudtyper baserat på cellernas utseende och beteende:
- Adenocarcinom: Den vanligaste typen, som uppstår i lungans körtelceller.
- Skivepitelcancer: Utvecklas i de platta cellerna som bekläder luftvägarna.
- Storcellig lungcancer: Mindre vanlig, men kan växa och sprida sig snabbt.
Stadium av NSCLC:
Liksom annan cancer kategoriseras NSCLC i stadier som återspeglar sjukdomens omfattning:
- Stadium I: Tidig cancer, begränsad till lungan.
- Stadium II: Cancer har spridit sig till närliggande lymfkörtlar.
- Stadium III: Mer svår cancer som involverar lymfkörtlar och/eller närliggande vävnad.
- Stadium IV: Metastaserad cancer, har spridit sig till andra organ.
Symtom på NSCLC:
Symtomen på NSCLC kan variera och beror ofta på tumörens placering och storlek. Vanliga symtom är:
- Hosta, ofta ihållande
- Blodig hosta
- Bröstsmärtor
- Andfåddhet
- Heshet
- Svaghet eller trötthet
- Viktminskning
- Svimfärdig
Diagnos och behandling:
Diagnos av NSCLC baseras vanligtvis på en kombination av symtom, röntgenbilder, lungbiopsi och andra tester. Behandlingen beror på stadium, typ av cancer och patientens allmänna hälsa.
Prognosen för NSCLC beror på en rad faktorer, som stadium, typ av cancer, patientens ålder och allmänna hälsa. Överlevnadsgraden har förbättrats avsevärt de senaste decennierna på grund av framsteg inom diagnos och behandling.
Småcellig lungcancer (SCLC)
Småcellig lungcancer (SCLC) står för cirka 10-15% av alla lungcancerfall och är en aggressiv typ av cancer som kännetecknas av sin snabb tillväxt och tendens att sprida sig.
Huvudtyper av SCLC:
- Typisk SCLC: Den vanligaste typen, utgör cirka 70% av alla SCLC-fall.
- Atypisk SCLC: Mindre vanlig och kan uppvisa egenskaper hos andra typer av lungcancer.
Stadium av SCLC
SCLC klassificeras vanligtvis i två huvudstadier:
- Extensivt (ES-SCLC): Cancern har redan spridit sig till andra delar av kroppen, oftast till levern, hjärnan eller benen.
- Begränsat (LS-SCLC): Cancern är begränsad till en lunga och eventuellt närliggande lymfkörtlar.
Symtom på SCLC:
SCLC kan orsaka symtom som liknar andra lungproblem, men de uppstår ofta plötsligt och förvärras snabbt. Vanliga symtom är:
- – Hosta, ofta ihållande
- – Blodig hosta
- – Andfåddhet
- – Bröstsmärtor
- – Heshet
- – Yrsel
- – Viktminskning
- – Trötthet
Diagnos och behandling:
Diagnos av SCLC baseras vanligtvis på symtom, röntgenbilder, lungbiopsi och andra tester. Behandlingen beror på stadium, patientens allmänna hälsa och andra faktorer. Vanliga behandlingsalternativ är:
- Cellgifter: Hörnstenen i behandlingen, involverar läkemedel som attackerar cancerceller i hela kroppen.
- Strålbehandling: Används ofta tillsammans med cellgifter för att döda cancerceller och lindra symtom.
- Immunterapi: Kan förbättra immunförsvarets förmåga att bekämpa cancerceller.
- Kirurgi: I vissa fall kan kirurgi för att ta bort tumören vara ett alternativ.
SCLC är en svår cancerform på grund av dess aggressiva natur och tendens att sprida sig snabbt. Prognosen beror på stadium, patientens ålder och allmänna hälsa samt tillgång till effektiva behandlingar.
10 viktiga fakta om lungcancer
1. Den vanligaste cancerformen i Sverige: Lungcancer drabbar flest personer i Sverige, med cirka 4000-5000 nya fall per år. Det är den vanligaste dödsorsaken bland män och den näst vanligaste bland kvinnor.
2. Rökning är den största riskfaktorn: Att röka orsakar cirka 80-90% av alla fall av lungcancer. Risken ökar med antalet cigaretter du röker och hur länge du har rökt.
3. Passiv rökning ökar risken: Att andas in tobaksrök från andra personer kan också öka risken för lungcancer men i mindre grad än rökning.
4. Symtom uppstår ofta sent: I tidiga stadier av lungcancer kan det vara få eller inga symtom alls. Vanliga symtom i senare stadier är hosta, andfåddhet, bröstsmärtor och blodiga hostningar.
5. En tidig diagnos är avgörande: Att upptäcka lungcancer på ett tidigt stadium förbättrar chanserna till framgångsrik behandling.
6. Behandling beror på typ och stadium: Behandlingen som ges beror på tumörens typ, stadium och patientens allmänna hälsa.
7. Kirurgi kan bota lungcancer: I vissa fall kan tumören opereras bort helt, vilket ger en chans till fullständigt tillfrisknade.
8. Strålbehandling kan krympa tumörer: Strålbehandling kan användas för att döda cancerceller och krympa tumörer, både före och efter operation.
9. Cytostatika attackerar cancerceller i hela kroppen: Cytostatika ges systemiskt och attackerar cancerceller i hela kroppen. Den kan användas ensam eller i kombination med andra behandlingar.
10. Nya behandlingsformer ger hopp: Forskning pågår för att utveckla nya och mer effektiva behandlingar för lungcancer.
Vad orsakar lungcancer?
Rökning
Passiv rökning
Arbetsmiljön
Exponering för asbest, arsenik, avgaser från disel och andra kemiska ämnen på arbetsplatser är kända riskfaktorer. Jobb inom gruvdrift, byggnadsarbete och tillverkning är särskilt utsatta.
Genetiska faktorer
Radon och lungcancer
Radon är en osynlig radioaktiv gas som förekommer naturligt i marken och kan tränga in i våra hus och byggnader. Långvarig exponering för höga nivåer av radon ökar risken för lungcancer. Radon är den näst vanligaste orsaken till lungcancer efter rökning i Sverige. Man uppskattar att cirka 500 personer per år drabbas av sjukdomen på grund av just radon. Majoriteten av lungcancerfall orsakade av radonexponering drabbar rökare. Att utsättas för både radon och rökning ökar risken för lungcancer markant. Därför är det viktigt att skydda sig mot båda dessa faror.
- Radon är en radioaktiv gas som finns naturligt i marken. Den kan sippra in i hus och byggnader genom otätheter i grunden och vara potentiellt farlig vid höga halter.
- Lungcancer - den största risken: Inandning av radon är den näst vanligaste orsaken till lungcancer efter rökning.Höga radonhalter ökar risken betydligt.
- Det enda sättet att veta radonhalten i ditt hem är att göra en mätning. Spårfilmsdosor är en enkel och effektiv metod för långtidsmätning.
- Om du har höga radonhalter i ditt hem finns det åtgärder du kan vidta för att sänka dem.
- Som husägare har du ansvar att se till att radonhalten i ditt hem inte är för hög.
Rekommenderade radonhalter
Proportionell riskökning
Individuella faktorer
Radondöttrar
Skydda dig mot radon
Att mäta radonhalten i din bostad är det första steget för att skydda dig själv och din familj. För att få ett pålitligt resultat bör radonmätningar genomföras under eldningssäsongen, som sträcker sig från den 1 oktober till den 30 april. Mätningen ska pågå under minst två månader. Den mest tillförlitliga metoden för att mäta radon är att använda spårfilmsdosor för långtidsmätningar, vilket ger ett pålitligt årsmedelvärde. Med mätdosor från ett SWEDAC-ackrediterat laboratorium kan du enkelt själv genomföra en långtidsmätning. Om du behöver ett snabbt resultat kan du överväga en korttidsmätning som endast är rådgivande men kan vara användbar vid tillfällen som vid husköp eller efter genomförda åtgärder.
Symtom på lungcancer
Symtomen på lungcancer kan variera beroende på tumörens storlek, plats och takten på tillväxt. I de tidiga stadierna av sjukdomen kan det vara få eller inga symtom alls. I takt med att tumören växer kan symtomen bli fler. Vanliga symtom är:
– Ihållande hosta
– Andfåddhet
– Bröstsmärtor
– Heshet
När lungcancern blir värre kan symptomen bli följande:
– Man kan hosta blod
– Viktminskning och aptitlöshet
– Trötthet
– Smärta i andra delar av kroppen om cancern har spridit sig
Behandling lungcancer
Behandling av lungcancer beror på flera faktorer, bland annat tumörens typ och stadium, patientens ålder och allmänna hälsotillstånd. Målet med behandlingen är att bota cancern, bromsa eller lindra symtomen.
Att operera bort tumören är en vanlig behandling för lungcancer i tidiga stadier. I vissa fall kan man utföra en minimalt invasiv operation, som robotoperation. Strålning används för att döda cancerceller genom att skada deras DNA. Strålbehandling kan ges ensam eller i kombination med andra behandlingstyper. Cytostatika (cellgifter) kan ges intravenöst eller i tablettform för att döda cancerceller i hela kroppen. Kemoterapi kan ge biverkningar som illamående, håravfall och trötthet. Sen har vi målinriktad terapi. Dessa läkemedel attackerar specifika molekylära avvikelser i cancercellerna vilket kan bromsa tumörens tillväxt och förbättra överlevnaden. Sist men inte minst finns immunterapi. Denna behandling aktiverar patientens eget immunförsvar för att bekämpa cancerceller. Immunterapi har visat positivt lovande resultat för vissa typer av lungcancer. Valet om vilken behandling som är mest lämplig tas av ett team av specialister av läkare, sjuksköterskor och onkologer. De tar hänsyn till patientens individuella situation och presenterar olika behandlingsalternativ och deras risker. Att genomgå cancerbehandling är en utmaning både fysiskt och psykiskt. Det finns ett stort utbud av stöd och resurser tillgängliga för patienter med lungcancer och deras anhöriga.
Stadier av lungcancer
Lungcancer klassificeras vanligtvis i fyra stadier, baserat på tumörens storlek, spridning till lymfkörtlar och eventuella metastaser till andra organ.
Stadium I:
- – I detta tidiga stadium är tumören begränsad till lungan och har inte spridit sig till lymfkörtlarna.
- – Behandlingen består vanligtvis av kirurgi för att ta bort tumören, följt av strålbehandling eller kemoterapi för att eliminera eventuella kvarvarande cancerceller.
- – Prognosen för stadium I lungcancer är relativt god.
Stadium II:
- – I detta stadium har tumören vuxit något större och kan ha spridit sig till en eller flera närliggande lymfkörtlar.
- – Behandlingen beror på tumörens storlek och antalet drabbade lymfkörtlar. Den kan vara kirurgi, strålbehandling, cellgifter eller en kombination av dessa.
Stadium III:
- – I detta stadium har tumören vuxit betydligt och kan ha spridit sig till flera lymfkörtlar.
- – Behandlingen för stadium III lungcancer är svåra och kan innehålla kirurgi, strålbehandling, cellgifter och/eller immunterapi.
Stadium IV:
- – I det sista stadiet har cancern spridit sig till andra organ, oftast till lungorna, levern, hjärnan eller benen.
- – Behandlingen för stadium IV lungcancer är palliativ, vilket innebär att den fokuserar på att lindra symtom och förbättra livskvaliteten.
Forskning lungcancer
Forskningen kring lungcancer fortsätter att utvecklas snabbt, och nya upptäckter ger kontinuerligt hopp om bättre diagnoser, mer effektiva behandlingar och förbättrad livskvalitet för patienter. Att upptäcka lungcancer på ett tidigt stadium är avgörande för en framgångsrik behandling. Forskare arbetar intensivt med att utveckla nya metoder för en tidig diagnos. Lungcancer är en svår och invecklad sjukdom med många olika undertyper. Utvecklingen av nya läkemedel är centralt område inom lungcancerforskningen. Forskare fokuserar på att ta fram läkemedel som kan attackera cancerceller mer effektivt och med färre biverkningar. Att investera i forskning är avgörande för att rädda liv och förbättra livskvaliteten för personer med lungcancer. I Sverige bedrivs forskning om lungcancer vid flera universitet, sjukhus och forskningsinstitut. Cancerfonden, Karolinska Institutet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset är några exempel på aktörer som är engagerade i lungcancerforskningen i Sverige.
Studier visar att immunterapi ökar chanserna till längre överlevnad och kan förhoppningsvis bota vissa patienter som har opererats för tidig lungcancer. Ny teknik möjliggör även analyser av molekyler och gener från tumörer som har spridit sig till blodet. Detta förbättrar diagnostik och individanpassning av behandling, vilket underlättar hanteringen av varje patients unika sjukdomsprofil.
Att få en cancerdiagnos
Att få en cancerdiagnos kan vara en livförändrande händelse som väcker en rad starka känslor, som rädsla, oro, osäkerhet, ilska och sorg. Det är en svår och helt individuell process att ta in och bearbeta informationen, och det finns inga rätt eller fel. Det är okej att känna sig chockad, förvirrad eller överväldigad. Låt dig själv känna allt och ge dig tid att bearbeta. Var inte rädd för att ställa frågor till din läkare eller annan vårdpersonal om din diagnos, behandlingsplan och prognos. Ju mer du vet, desto bättre rustad kommer du att vara att hantera situationen. Att prata med nära och kära, vänner eller en terapeut kan ge dig stöd och hjälp att hantera dina känslor. Det finns också många patientföreningar och stödgrupper som kan erbjuda gemenskap och information. Det finns inga ”rätt” eller ”fel” sätt att känna. Varje person upplever en cancerdiagnos på sitt eget sätt. Tillåt dig själv att känna allt du känner, utan att döma dig själv. Prata med någon du litar på. Att prata om dina känslor med någon du litar på kan vara till stor hjälp. Det kan vara en vän, familjemedlem, terapeut eller en annan person som du känner dig bekväm med att prata med. Att ta hand om sig själv är extra viktigt under den här tiden. Se till att äta bra, få tillräckligt med sömn och motionera regelbundet. Du kan också prova yoga, meditation eller mindfulness.
Många människor får en cancerdiagnos varje år, och det finns gott om resurser och stöd tillgängliga för att hjälpa dig att hantera situationen. Det finns patientföreningar, stödgrupper och forum där du kan möta andra personer som förstår vad du går igenom. Du kan också prata med en terapeut eller kurator som kan ge dig professionellt stöd.
Att få en cancerdiagnos är hemskt men det finns hopp. Med rätt stöd och behandling kan du hantera din cancer och leva ett meningsfullt liv.
Träningens betydelse vid lungcancer
Att få en lungcancerdiagnos kan vända upp och ner på livet. Men mitt i allt det svåra finns det positiva saker man kan göra för att förbättra sin hälsa och livskvalitet. En av de viktigaste är regelbunden träning.
Forskning visar att träning kan ge många fördelar för personer med lungcancer, både under och efter behandlingen. Att träna stärker muskler och skelett, vilket underlättar vardagliga sysslor som att gå i trappor, bära matkassar och städa. Det kan också förbättra din förmåga att andas djupt och effektivt, vilket ger dig mer energi och minskar trötthet. Andningsförmågan kan också förbättras, vilket underlättar andning och ger mer energi. Biverkningar som illamående och muskelsvaghet, kan mildras. Träning kan också minska stress, ångest och depression. Studier har visat att träning kan förbättra effekten av cellgift- och strålbehandling och att risken för komplikationer och infektioner kan minska. Återhämtningstiden efter operation kan också minska.
Generellt sett rekommenderas minst 30 minuters måttligt intensiv träning de flesta dagar i veckan. Träningen ska anpassas till din individuella förmåga och kondition. Det kan vara bra att börja med kortare pass och gradvis öka längd och intensitet. Att kolla av med din läkare eller fysioterapeut innan du påbörjar ett nytt träningsprogram är alltid en väldigt bra idé!
Lämpliga träningsformer kan vara promenader, cykling, simma, vattengymnastik, styrketräning med lätta vikter, yoga och pilates. Att delta i någon form av gruppträning eller andra aktiviteter kan ge sociala kontakter och en känsla av samhörighet, vilket motverkar den isolering som en sjukdom kan orsaka.
Det är aldrig är för sent att börja träna! En mer aktiv livsstil kan ge stora och positiva förbättringar av både hälsa och välmående, både under och efter en lungcancerdiagnos.
Stödgrupper vid lungcancer: Gemenskap och styrka
Att få en diagnos av lungcancer kan vara en skrämmande och isolerande upplevelse. Utöver det fysiska och mentala kan man också känna sig ensam och osäker på framtiden. Stödgrupper kan vara ovärderligt i situationen, och erbjuda gemenskap, vägledning och hopp. En stödgrupp för lungcancerpatienter är en samling av personer som har drabbats av sjukdomen. Grupperna leds ofta av en person med egen erfarenhet av lungcancer. I en trygg och icke-dömande miljö kan deltagarna dela sina erfarenheter, känslor och utmaningar med andra som förstår vad de går igenom.
Fördelar med att delta i en stödgrupp är många. Att känna sig omgiven av andra som förstår din situation kan vara en stor lättnad. Du kan dela dina erfarenheter och känslor utan rädsla för att bli dömd. Du kan få värdefullt stöd och vägledning från andra gruppmedlemmar. Ni kan tipsa varandra om hur man hanterar biverkningar, stress och oro och andra saker. Att höra om andra personers framgångshistorier kan ge hopp och inspiration. Du kan lära dig av deras strategier och få en positiv syn på framtiden. Stödgrupper kan vara en bra källa till information och behandlingar. Du kan få tips på böcker, webbplatser och annat relevant.
Det finns många olika stödgrupper för lungcancerpatienter tillgängliga, både online och fysiskt. Du kan också googla efter stödgrupper i området där du bor. Att delta i en stödgrupp kan vara en skrämmande till en början. Men det är viktigt att komma ihåg att alla i gruppen är där av samma anledning: för att få stöd och gemenskap. Stödgrupper kan vara en ovärderligt för personer med lungcancer. De kan erbjuda gemenskap, vägledning, hopp och information under en svår tid. Att ta steget och delta i en grupp kan ge dig den kraft och det stöd du behöver för att hantera diagnosen.
Att vara anhörig till en cancersjuk: Stöd och information
Att vara anhörig till någon som har cancer kan vara omtumlande och utmanande på många sätt. Du kan känna dig orolig, rädd, ledsen och frustrerad. Det är helt normalt att ha dessa känslor. Det är viktigt att du lär dig så mycket du kan om cancer, diagnosen och behandlingen. Ju mer du vet, desto bättre kan du stödja din närstående och dig själv. Pålitliga informationskällor är Cancerfonden,1177 Vårdguiden, patientföreningar och läkare. Din närstående behöver ditt stöd och din kärlek. Var lyhörd för personens behov och känslor. Låt dem prata och visa att du bryr dig. Du kan erbjuda praktisk hjälp, som att laga mat, städa eller handla. Eller så kan du bara finnas där. Det är lätt att glömma bort sig själv när man tar hand om en sjuk person. Men det är viktigt att du tar hand om din egen fysiska och mentala hälsa. Se till att äta regelbundet, sova tillräckligt och motionera. Gör saker som du tycker om och umgås med andra. Tänk på att du inte behöver gå igenom det här ensam. Det finns många resurser tillgängliga för anhöriga till cancersjuka. Du kan prata med en kurator, psykolog eller delta i en stödgrupp. Det finns också många forum och communities online där du kan få kontakt med andra anhöriga.
Behandlingen kan medföra biverkningar som extrem trötthet, illamående och håravfall. Det kan också påverka din närstående humör och energi. Var förberedd på att behöva anpassa dig till förändringar i vardagen. Det kan ta tid för din närstående att återhämta sig från behandlingen. Var tålmodig och stöttande under hela processen. Det är viktigt att du sätter gränser för hur mycket du kan orka. Du kan inte alltid vara tillgänglig eller stark. Det är okej att säga nej till vissa saker. Prata med varandra om era tankar och känslor. Det är viktigt att vara öppen och ärlig med varandra.
Kom ihåg att du inte är ensam. Det finns många människor som bryr sig om dig och din närstående. Du kan få stöd, stöttning och hjälp från många olika håll!
Lungcancer genom historien
Lungcancer har funnits i århundraden, men vår förståelse av sjukdomen och dess behandling har utvecklats enormt under de senaste decennierna.
Redan under antiken beskrevs symtom som kan tyda på lungcancer. Under 1700-talet kopplade den skotske läkaren John Pringle rökning till lungcancer för första gången.
1900-talet
Under 1900-talet ökade cigarettrökning kraftigt vilket ledde till en stor ökning av lungcancerfall. Under 40-talet blev kirurgi en etablerad behandlingsmetod för lungcancer i tidiga stadier och på 50-talet introducerades Strålbehandling och kemoterapi som kompletterande behandlingar. På 60-talet bekräftades sambandet mellan rökning och lungcancer starkt efter stora studier. På 70-talet infördes rökförbud på vissa offentliga platser för att minska exponering av passiv rökning.
2000-talet
På 2000-talet identifierar genetisk forskning specifika mutationer kopplade till lungcancer, vilket leder till nya riktade behandlingsformer. På 2010-talet visar immunterapi lovande resultat i behandlingen av vissa typer av lungcancer. Idag fortsätter forskningen att förbättra diagnoser, behandlingar och överlevnadsstatistiken för lungcancerpatienter.
Lungcancer är fortfarande en av de vanligaste cancerformerna och en av de främsta orsakerna till cancerrelaterade dödsfall globalt. Rökning är fortfarande den dominerande riskfaktorn för lungcancer, men exponering av radon, luftföroreningar och passiv rökning ökar också risken.
AI (artificiell intelligens) i kampen mot cancer
Mer information
Det finns många ställen där du kan hitta mer information om lungcancer och andra cancerformer. Det är viktigt att komma ihåg att inte all information på internet är tillförlitlig. Se till att du får information från säkra och tillförlitliga källor.
Lungcancerföreningen
Lungcancerföreningen är en organisation som stödjer personer med lungcancer och deras anhöriga. De har en webbplats med information om lungcancer, symtom, diagnoser, behandling, förebyggande åtgärder och patientstöd. De erbjuder också stödgrupper och andra resurser för personer som drabbats av lungcancer.
Cancerfonden
Cancerfonden är en ideell organisation som samlar in pengar till cancerforskning och ger information och stöd till personer med cancer och deras anhöriga. De har en webbplats med omfattande information om lungcancer, symtom, diagnos, behandling och förebyggande åtgärder.
1177.se
Radonmätning i Stockholm, Göteborg och Malmö
Vi erbjuder kostnadseffektiv, trygg och ackrediterad radonmätning i Stockholm, Göteborg och Malmö. Vi erbjuder också radonbesiktning (tar cirka en timme) och radonutredning (mer omfattande och tidskrävande) där vi ser över huskonstruktionen, mäter gammastrålning, söker läckor och bedömer ventilationen. När vi har fått en klar bild får du veta vilka saneringsåtgärder som krävs för att komma åt problemet. Vi hjälper dig med en långsiktig lösning som är säker.
Gör din radonmätning själv, det är enkelt! Eller få hjälp av oss med mer avancerade mätningar, till exempel med rådgivande mätning vid husförsäljning eller läcksökning i problemvillor, etc.