BECQUEREL
Becquerel (förkortat Bq) är måttenheten för radioaktivt sönderfall. En becquerel (Bq) är en enhet för att mäta aktiviteten hos en radioaktiv källa. Den definieras som ett sönderfall per sekund (1 Bq = 1 sönderfall per sekund). Becquerel namngavs efter den franske fysikern Henri Becquerel. Enheten ersatte den tidigare enheten curie.
Radioaktivitet
Radioaktivitet är en naturlig process där atomkärnor genomgår förändringar och frigör energi i form av strålning. Strålningen kan vara i form av partiklar (som alfa- och beta-partiklar) eller elektromagnetisk strålning (som gammastrålning). Den har en bred användning inom bland annat vetenskapen, medicin och inom industrin. Alfastrålning består av alfa-partiklar, som är tunga och relativt stora. Betastrålning består av beta-partiklar, som är mindre än alfa-partiklar. Gammastrålning är elektromagnetisk strålning med hög energi, som liknar röntgenstrålning. Höga nivåer av exponering för radioaktiv strålning kan skada celler och vävnader i kroppen vilket kan öka risken för att utveckla cancer och andra hälsoproblem. Radioaktivitet finns överallt omkring oss, både naturligt och som vi har skapat själva.
Radon och radioaktivitet
Radon är en radioaktiv gas som bildas när radium bryts ner. Den är både färg- smak och luktlös vilket gör den omöjlig att upptäcka utan mätning. Radon kan tränga in i byggnader via bland annat marken och nå så höga halter att det blir hälsofarligt. När radon och dess sönderfallsprodukter andas in kan det skada lungvävnaden och öka risken för att drabbas av lungcancer. Det är viktigt att mäta radonhalterna i inomhusmiljön och vidta åtgärder om nivåerna är för höga. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten orsakar radon årligen omkring 500 fall av lungcancer i Sverige.
Becquerel och radon
Om Henri Becquerel
Henri Becquerel var en fransk fysiker som anses vara den förste att upptäcka radioaktivitet. Tillsammans med Marie och Pierre Curie tilldelades Becquerel Nobelpriset i fysik 1903 för sitt arbete med radioaktivitet. Enheten för radioaktivitet, Becquerel (Bq), är uppkallad efter honom för att hedra hans arbete. Henri Becquerels forskning lade grunden för vidare studier inom radioaktivitet vilket har lett till utveckling inom områden som bland annat cancerbehandling och kärnkraft. Marie Curie och Henri Becquerel var båda två pionjärer inom radioaktivitetens värld som gjorde banbrytande upptäckter under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Både Marie och Pierre Curie samt Henri Becquerel tilldelades Nobelpriset för sina banbrytande upptäckter inom radioaktivitet.
Radonmätning i Becquerel (Bq/m³)
Radonmätare är enheter som används för att mäta halterna av radon inomhus. Mätningen anges vanligtvis i enheten becquerel per kubikmeter (Bq/m³). Becquerel är den grundläggande enheten för att mäta radioaktivitet, och den representerar ett sönderfall per sekund. Per kubikmeter (m³) syftar på volymen av luft i en specifik miljö, vanligtvis inomhusmiljön. Radonhalten mäts i relation till mängden luft, och detta hjälper till att ge en rättvis bild.
I bostäder och offentliga lokaler gäller gränsvärdet 200 Bq/m³ som årsmedelvärde för radonhalten. Det innebär att om radonhalten överstiger värdet måste åtgärder vidtas för att minska halten. Radonmätare som mäter i Bq/m³ är viktiga verktyg för att övervaka och mäta radonhalten i inomhusmiljön. De spelar en avgörande roll för att säkerställa en sund och hälsosam inomhusmiljö.
Radon gränsvärden
- I bostäder och lokaler för allmänna ändamål (offentliga byggnader) 200 Bq/m3
- Nya byggnader 200 Bq/m3
- Arbetsplatser ovan mark 200 Bq/m3
Vid en årlig arbetstid på 1800 timmar, motsvarande en vanlig heltidsanställning.
- Arbetsplatser i färdigställda och inredda bergrum och berganläggningar 400 Bq/m3
Vid en årlig arbetstid på 1800 timmar, motsvarande en vanlig heltidsanställning.
- Berg- och gruvarbete eller byggnadsarbete under mark 1300 Bq/m3
Gäller vid en årlig arbetstid på 1600 timmar.
- Dricksvatten 100 Bq/l tjänligt med anmärkning
1 000 Bq/l är otjänligt och ska inte drickas.